,,Vrăjitoarea din Portobello” de Paulo Coelho

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărțile sale traduse în 80 de limbi și editate în peste 170 de țări atingând, până în prezent, vânzări de peste 165 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de peste un milion de exemplare. Înainte să devină un adevărat fenomen literar, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru,  jurnalist, poet.

În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat și cariera. Deși profund atașat de Brazilia natală, romanele lui dezvoltă drame universale, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Paulo Coelho este scriitorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 30 de milioane de fani pe rețelele de socializare. În 2009, a intrat în Guinness Book drept autorul celei mai traduse cărți (romanul Alchimistul).

Imagini pentru paulo coelho

După mai bine de jumătate de an în care nu am citit nimic de Paulo Coelho, a venit timpul să mă revanșez și să mă delectez cu una din scrierile sale fermecătoare. În ciuda a tot ceea ce se spune despre el, în ciuda tuturor criticilor ce îi sunt adresate, pentru mine el rămâne un scriitor model. De ce? Pentru că reușește să prelucreze mituri, concepte, filosofii din întreaga lume și să le includă în cărțile sale, cărți pe care le scrie într-un limbaj simplu de înțeles, accesibil publicului larg.

Paulo Coelho scrie bestseller-uri și le scrie destul de bine. Personal, eu îi citesc creația, înainte de toate, fiindcă mă destinde, fiindcă îi oferă minții mele răgazul de a se relaxa puțin. El îmbină ficțiunea cu dezvoltarea personală, rezultând niște texte pe care le citești cu plăcere, care îți induc o stare de bine. Nu doar o singură dată m-au încărcat cu o doză prețioasă de optimism, motiv pentru care Paulo Coelho este inclus în planurile mele de lectură.

De data aceasta, am ales ,,Vrăjitoarea din Portobello”, atras de titlu (mă tot întrebam ce semnificație poate avea în context Portobello), de coperta și de descrierea incitante. Poate că decizia mea a fost influențată, într-o oarecare măsură, și de faptul că protagonista romanului este originară din Transilvania, România. (Inconștientul meu sigur a fost curios să descopere cum este prezentată țara mea iubită în opera lui Coelho!)

Imagini pentru portobello road

„Era maestra mea, avea datoria de a-mi transmite misterele sacre, de a trezi energia necunoscută care zace înăuntrul fiecăruia dintre noi.“ (Andrea McCain, actriță)

Protagonista este nimeni alta decât Sherine Khalil sau Atena – după cum îi place să i se spună, fiica din flori a unei țigănci din Transilvania. Pe când era mică, a fost luată dintr-un orfelinat comunist și adoptată de o familie de libanezi înstăriți și dornici să aibă un copil. A primit o educație aleasă, a avut parte de niște părinți iubitori, însă dintotdeauna a fost diferită de ceilalți, întrucât privea viața dintr-o perspectivă aparte.

Viața a purtat-o prin numeroase locuri. Împreună cu familia sa a părăsit Libanul marcat de conflicte, a petrecut ani de zile la Londra, a lucrat în Dubai, a văzut deșertul în întreaga-i splendoare, și-a cunoscut mama biologică în inima Transilvaniei. Nu doar o dată a avut viziuni, transe, iar o serie de evenimente au îndemnat-o să-și găsească pacea și liniștea sufletească dansând, studiind arta caligrafiei, învățând, trăind cu adevărat. A născut un copil cu primul bărbat care a intrat în viața sa și s-a hotărât să se dedice creșterii lui.

Imagini pentru the witch of portobello

 

Se poate spune că și-a creat o sectă, promovând credința în cultul Mamei, al femeii primordiale, al Gaiei, cea uitată, dar căreia îi datorăm, de fapt, existența lumii și, implicit, a noastră. În această religie pe care se pare că Atena a redescoperit-o, oamenii sunt invitați să mediteze, să simtă, să privească și să aprecieze esența lucrurilor, să se detașeze de cotidian – fie și pentru câte clipe, pentru a-și reîncărca bateriile cu forțe proaspete. Atena a devenit tot mai populară, în jurul ei s-a creat o întreagă comunitate de admiratori. A ajuns la un stadiu în care Mama vorbea prin ea în timpul transelor, oferindu-le oamenilor răspunsuri, sfaturi, luminându-le existența.

„Marea problemă a Atenei a fost că era o femeie a secolului XXII născută în secolul XXI și nu s-a ferit să o arate. Cu ce preț? A plătit din plin pentru asta.“ (Deidre O’Neill, cunoscută ca Edda)

Doar că a avea puteri ieșite din comun în secolul al XXI-lea nu este deloc simplu (nu că înainte ar fi fost). Atena atrage atenția conservatorilor asupra sa și va ajunge să trăiască câteva momente neplăcute… Rămâne să descoperiți de unii singuri deznodământul acestei istorii!

Povestea Atenei este relatată din perspectiva altor personaje, al unor oameni cu care s-a intersectat de-a lungul vieții, într-o mai mică sau mai mare măsură: Edda – maestra sa, Heron – ziaristul care avea să se îndrăgostească de ea, Samira Khalil – mama ei adoptivă, Andrea – ucenica sa, iar lista poate continua. Ea este prezentată drept o personalitate fascinantă, deosebită, unică, stăpână pe forțele proprii, capabilă de orice își propune, dar și dificilă, greu de înțeles.

„Nimeni nu-și încredințează visurile în mâinile celor care le pot distruge. Nimeni, cu excepția Atenei.“ (Heron Ryan, ziarist)

Vă recomand să citiți ,,Vrăjitoarea din Portobello” de Paulo Coelho! Veți descoperi o carte în care ficțiunea se îmbină cu dezvoltarea personală. Vă veți bucura de o poveste aparte, al cărei personaj principal, tânăra Atena, vă va pune pe gânduri cu ideile sale despre lume, despre credință, despre existența umană și formele de manifestare ale acesteia.

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru șansa neprețuită de a citi această carte! 

,,Vrăjitoarea din Portobello” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, alături de multe alte titluri din Seria de autor Paulo Coelho, la un preț extrem de avantajos.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagine similară

14 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s