,,Cercul de piatră” (#1) de Diana Gabaldon

Diana Gabaldon (n. 11 ianuarie 1952, Arizona) a studiat zoologia la Northern Arizona University și biologia marină la University of California, San Diego, având totodată și un doctorat în ecologie. A fost profesor universitar înainte de a se dedica în întregime literaturii. În anul 1991 a debutat cu romanul ,,Călătoarea”, primul volum din seria Outlander, concepută inițial ca trilogie, rezultat, după o documentare ,,de modă veche”, din interesul pentru călătoria în timp și pentru universul scoțian.

Romanul a cucerit imediat publicul și au urmat încă șapte romane în aceeași serie, toate bestseller-uri NY Times: Dragonfly in Amber (Talismanul), Voyager (Cercul de piatră) etc. Seria a fost publicată în 26 de țări și a inspirat, începând cu anul 2014, un serial de televiziune american care se bucură de mare succes. Printre celelalte scrieri ale autoarei se numără seria Lord John, precum și povestiri apărute în antologii și volume colective.

Imagini pentru diana gabaldon
Caitriona Balfe, Diana Gabaldon and Sam Heughan – Sursă: OutlanderTVNews

Fără îndoială, seria mea favorită este ,,Outlander”, pe care am îndrăgit-o de la primul volum, de la primele pagini lecturate. Diana Gabaldon este, din punctul meu de vedere, o expertă în ceea ce privește ficțiunea istorică, căci ea reușește să scoată la lumină evenimente din istorie, oferindu-le o aură magică, într-o încercare de a le înscrie în eternitate. În această poveste, timpul este relativ, viața se desfășoară pe nenumărate planuri, depășind granițele și limitele impuse de Cronos.

Totodată, această serie este nelipsită de aventură, de suspans, de magie. Totul începe cu o călătorie neașteptată în timp. Sunt aduse în discuție cercurile de pietre – portaluri spre alte timpuri/lumi, obiceiurile și tradițiile păgâne din Scoția, dansurile druizilor, iar lista poate continua. Cea mai frumoasă parte a poveștii este reprezentată, cu siguranță, de povestea de iubire dintre Claire – o englezoaică a secolului al XX-lea și Jamie – un scoțian din secolul al XVIII-lea. Deși îi despart 200 de ani, un trecut nu tocmai asemănător, mentalități diferite, nimic nu-i împiedică să formeze un cuplu puternic, capabil de sacrificii în numele iubirii…

,, – Nu domnul Arouet, ci o colegă a sa – o romancieră – mi-a spus cândva că scrierea de romane e arta unui canibal, în care autorul amestecă adesea frânturi din viețile prietenilor și ale dușmanilor, la care adaugă puțină imaginație, permițând apoi ca totul să fiarbă laolaltă și să devină un amestec savuros.”

Am așteptat cu nerăbdare prilejul de a citi cea de-a treia carte a seriei și, în sfârșit, am reușit să mă bucur de personajele și de peripețiile cărora le-am dus dorul. Primul volum din ,,Cercul de piatră” mi-a înseninat zilele, căci i-am reîntâlnit pe Jamie și pe Claire. Înainte de Bătălia de la Culloden, sortită de la început eșecului, Jamie o convinsese pe Claire să se întoarcă în secolul său pentru a-și salva viața, pentru a-i oferi ceva mai bun copilului lor nenăscut.

Au trecut 20 de ani de atunci, iar Brianna, fiica lor, este un adult în toată firea. O vizită la Inverness, în Scoția, i-a oferit lui Claire ocazia de a-i spune adevărul fiicei sale. Aceasta a aflat că nu Frank Randall este tatăl său biologic, ci un scoțian iacobit de la care a și moștenit părul roșcat. Deși neîncrezătoare la început, a acceptat povestea mamei sale.

Claire, Brianna și Roger, fiul adoptiv al răposatului reverend, cercetează arhive, fac vizite prin Scoția, caută orice dovadă care să ateste că Jamie n-a murit la Culloden. Ceea ce și reușesc. Misterele din negura istoriei ies la iveală pas cu pas, sub forma unor jurnale, legende, registre, permițându-le să urmărească parcursul vieții tumultoase a lui Jamie.

,,A observat imediat numele; știuse că ea îl găsise. 

-James MacKenzie Fraser, a murmurat el.

A ridicat privirea de la foaie și s-a uitat la femeia care dormea pe o canapea. Lumina tocmai îi atinsese conturul urechii; ea s-a foit o clipă și a întors capul, apoi s-a adâncit din nou în somn.

-Nu știu cine ai fost, amice, a șoptit el către nevăzutul scoțian, dar trebuie să fi reprezentat ceva ca să o meriți.”

Imagini pentru outlander season 3
Roger, Claire and Brianna – Sursă: Variety 

La polul opus, cu două secole mai devreme, se află însuși Jamie Fraser. Acesta scapă ca prin minune din bătălia contra armatei engleze, îndură lipsuri, e nevoit să se ascundă pentru a nu fi prins de oamenii regelui. În tot acest timp, autoritățile răvășesc Scoția în încercarea de a elimina sămânța revoltei din rândul muntenilor. Mulți bărbați ajung în închisori, multe familii sunt destrămate, kiltul este interzis. Pe lângă toate acestea, Jamie suferă din cauza lipsei lui Claire, femeia iubită despre care nu mai știe nimic…

,,De astă dată, amintirea ei nu a făcut decât să-i stârnească un val de dor îngrozitor. Doamne, să o fi avut alături, să îl atingă, să îi trateze rănile și să îi țină capul pe genunchi… Însă ea plecase – la depărtare de două sute de ani de el – și slavă Domnului că o făcuse! Lacrimile s-au prelins încet pe sub pleoapele strânse. S-a rostogolit cu greu pe o parte, ca să nu fie văzut de ceilalți. 

Doamne, fă să ajungă în siguranță! s-a rugat el. Ea și copilul!” 

Imagine similară
Jamie and Fergus – Sursă: TVGuide.com

La un moment dat, Claire, încurajată de fiica sa și de Roger, se întoarce la Craigh Na Dun și de acolo în vremea lui Jamie. El a continuat să trăiască cel puțin douăzeci de ani de la despărțirea de Claire, are dovada că acesta se află la Edinburgh. Are de gând să-l reîntâlnească, să trăiască alături de bărbatul căruia i-a dus dorul timp de două decenii…

Va reuși Claire încă o dată să sfideze timpul? Îl va regăsi pe Jamie? Povestea lor de iubire mai are vreo șansă după o pauză atât de lungă, care i-a marcat pe amândoi sub o formă sau alta? Scoția secolului al XVIII-lea e pregătită s-o primească înapoi pe vrăjitoarea albă, pe celebra ,,la Dame Blanche”?

,,Ea mă ținea de mâini, strângându-mă cu putere.

-El m-a dat ție, a spus ea atât de încet, încât cu greu am auzit-o. Acum trebuie să i te dai lui, mamă.

Și-a coborât spre mine ochii împăienjeniți de lacrimi, care semănau foarte mult cu ai lui Jamie.

-Dacă îl găsești, mi-a șoptit Brianna, când îl găsești pe tatăl meu… dă-i asta.

Apoi s-a aplecat și m-a sărutat cu fervoare, dar blând; s-a îndreptat de spate și m-a răsucit spre piatră.

-Du-te, mamă, a spus ea pe nerăsuflate. Te iubesc. Du-te!

Cu coada ochiului l-am văzut pe Roger apropiindu-se de ea.  Am făcut un pas, apoi încă unul. Am auzit un sunet, un muget slab. Am făcut ultimul pas și lumea a dispărut.”

Imagini pentru outlander season 3 craigh na dun
CRAIGH NA DUN – Sursa: Pinterest

E extrem de interesant modul în care cei doi protagoniști și-au trăit viața în lipsa celuilalt. Nu au rămas complet singuri în toată perioada aceea, însă niciun bărbat, nicio femeie nu le-a putut oferi acea iubire, acea flacără protectoare și, deopotrivă, mistuitoare de care aveau nevoie. Jamie și-a continuat existența complicată, Claire și-a construit o carieră în domeniul medicinei, ducând amândoi o povară deloc ușoară, purtând în suflet o loialitate greu de înțeles pentru cei din jur…

Vă recomand cu drag să citiți ,,Cercul de piatră” și, implicit, întreaga serie! Vă invit într-o călătorie uimitoare, ce vă va descreți frunțile, ce va oferi vieții voastre un strop de farmec… Și, la urma urmei, de ce nu am sfida puțin legile timpului, atât cât ne permite istoria Dianei Gabaldon?!

,,A treia parte din seria ,,Outlander” este o carte palpitantă, îndrăzneață, provocatoare. Diana Gabaldon combină cu măiestrie flashback-uri, se lasă cu plăcere în voia altor veacuri, dar nu se abate niciodată de la firul poveștii.” Locus

Primul volum din ,,Cercul de piatră” poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii Nemira, dar și din librăriile partenere. Nu ezitați să aruncați o privire și pe libris.ro!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru cercul de piatră

6 comentarii

  1. Frumoasa recenzie! Felicitari! :*
    Am asteptat cu nerabdare sa aflu ce parere ai despre Cercul de piatra. Dupa cum stii deja, aceasta parte m-a emotionat mult, motiv pentru care a devenit si preferata mea. In plus, m-a atras faptul ca a avut foarte multa actiune, intriga, momente amuzante ( la orice m-am asteptat, dar nu la acea reintalnire plina de haz).

  2. N-am citit nici macar un volum din seria Outlander. Abia ma pot lauda cu cateva secvente din serial. Inca mai merg pe premisa, sa apara si restul cartilor si mai vedem ce si cum. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s