,,Sfântul nebuniilor incipiente” de Elif Shafak

Elif Shafak este una dintre cele mai premiate romanciere contemporane şi cele mai citite scriitoare din Turcia. De asemenea, este comentator politic şi susţine discursuri publice inspiraţionale. Scrie în turcă şi în engleză, a publicat 15 cărţi, dintre care 10 romane, cele mai cunoscute fiind Bastarda Istanbulului şi Cele patruzeci de legi ale iubirii. A publicat articole în reviste şi ziare importante din lumea întreagă, printre care se numără The Financial Times, The Guardian, The New York Times, The Wall Street Journal, Der Spiegel şi la Repubblica. A predat la mai multe universităţi din Turcia, Marea Britanie şi SUA.

Imagini pentru elif shafak the saint of incipient insanities

Elif Shafak se numără, fără îndoială, printre scriitorii mei favoriți. Alături de Orhan Pamuk, reprezintă literatura turcă contemporană la nivel mondial și o duce la cele mai înalte cote. Cei doi autori sunt diferiți, abordând subiecte distincte, însă se aseamănă prin pasiunea pentru cuvinte cu care scriu, pentru capacitatea de a străpunge cele mai trainice ziduri, astfel încât rândurile lor reușesc să ajungă la sufletul cititorului.

Elif Shafak este o scriitoare non-conformistă, modernă, cosmopolită, care scrie fără a-și impune limite. Doar scrie. Își lasă gândurile să șiroiească pe foaia de hârtie, dând naștere unor povești fermecătoare, încărcate de emoție, de sentimente contradictorii, de pasiune, de iubire pentru tot ceea ce o înconjoară. Unul dintre scopurile operei sale este acela de a aduce laolaltă Orientul și Occidentul, Răsăritul și Apus, tradiționalul și modernul și  de a se situa pe ea însăși – un om frumos – la granița dintre cele două lumi, de care aparține în egală măsură.

În această categorie se încadrează și ,,Sfântul nebuniilor incipiente”, primul roman scris și publicat de autoare în limba engleză. M-am bucurat nespus să aflu că Editura Polirom îl reeditează și cu prima ocazie l-am citit. Îmi era dor să mă delectez cu ceva scris de Elif Shafak și, ca întotdeauna, am fost uimit de stilul său, de poveștile pe care reușește să le contureze cu un talent neasemuit. Mi-a plăcut foarte mult această carte, foarte-foarte mult, încât a trebui să aștept câteva zile ca să-i pot scrie recenzia, ca să-mi pot aduna gândurile.

Cum ne-a obișnuit, autoarea abordează numeroase teme, precum diferențele culturale dintre Turcia și țările din Occident, în cazul de față, Statele Unite ale Americii, dificultățile întâmpinate de studenți într-o țară străină, homosexualitatea, pendularea între religie și ateism. Atmosfera prezentă în roman este marcată, după cum dă de înțeles și titlul, de nebunie (aflată în stadiu incipient, ce-i drept), dar și de confuzie, neînțelegere.

Personajele conturate sunt victime ale destinului, obligate să înfrunte realitatea, oricât de crudă sau de lipsită de sens ar părea. Acestea conștientizează, cel mai adesea, că nu și-au găsit locul în lumea, țara, orașul în care trăiesc, se simt niște străini printre cei pe care ar trebui să-i considere de-ai lor. Nu se înțeleg pe ei înșiși, așa cum nu înțeleg viața, așa cum nu pot să-și explice destinul, trecutul. Adesea, nu sunt capabili să trăiască prezentul și să privească mai departe, să arunce o privire asupra unui posibil viitor.

Cartea se remarcă prin prezența mai multor personaje principale, din perspectivele cărora ne este relatată acțiunea romanului.

Ömer – un turc din Istanbul, student la științe politice, Abed – venit din Maroc, musulman practicant, preocupat de biotehnologie, și Piyu – spaniol la origine și viitor dentist, locuiesc în aceeași casă din metropola Boston. Toți trei se află în Statele Unite ale Americii în vederea desăvârșirii lor profesionale, în vederea finalizării studiilor superioare. Cei trei sunt extrem de diferiți, au obiceiuri și preocupări distincte, însă, în mod uimitor, se înțeleg, iar traiul în comun nu reprezintă o povară.

Omer duce o existență dezorganizată, înecată în litri de cafea, tutun, băutură, iarbă. Pare să fi fugit de trecut, de Istanbul și de viața sa în Turcia, însă, fără îndoială, nu știe unde-l vor duce pașii în viitor. Nu poartă ceas, preferând să măsoare timpul prin intermediul muzicii pe care o ascultă în mod obsesiv. Venirea sa în Occident a fost însoțită de știrbirea numelui său, prin înlăturarea tremelor, de o răvășire a identității sale.

Lucrarea sa de doctorat stagnează, ajunge inclusiv în spital datorită viciilor cu care îi este presărată viața. Dar, la un moment dat, se îndrăgostește, ba chiar, o cere în căsătorie pe Gail, alături de care totul va lua o întorsătură neașteptată…

Gail este un personaj complicat, o persoană introvertită, anxioasă, obsedată de linguri – pe care și le prinde în păr – și de două alimente vitale, ciocolata și bananele. În perioada studenției a cunoscut-o pe Debra Ellen Thompson, o tânără roșcată, feministă, vegană, cu care va avea o relație homosexuală. Împreună vor deține o ciocolaterie, însă legăturile dintre ele vor slăbi odată cu intrarea lui Omer în viața lui Gail.

Abed este, la rândul său, o persoană anxioasă, nelipsită de griji, prea preocupată de amănunte – lipsite de importanță, de altfel – pentru a vedea ansamblul. Este legat de trecut, nu are curaj să înfrunte viitorul, să depășească prejudecățile americanilor față de arabi, să-și deschidă sufletul, să fie el însuși.

Piyu se teme de obiectele ascuțite, deși urmează să devină medic. De asemenea, este obsedat de curățenie și de usturoi. Acesta formează un cuplu cu Alegre, o mexico-americană bulimică, înconjurată de o serie nesfârșită de mătuși, dar care gătește cu pasiune și cu iscusință.

Acești șase protagoniști, trei femei și trei bărbați, ne oferă puncte de vedere diferite asupra vieții, asupra relațiilor dintre oameni, asupra unor subiecte, mai mult sau mai puțin, de actualitate. Poveștile lor se împletesc pe nesimțite, oferindu-ne un tablou al diversității, al complexității minții umane, un peisaj înțesat de culori, tonuri cenușii și de bătăi ale inimii…

Vă recomand cu drag ,,Sfântul nebuniilor incipiente”, un roman spectaculos ce poartă semnătura talentatei Elif Shafak! Veți descoperi niște confesiuni interesante, niște povești, niște fragmente desprinse din viața și din lumea în care trăim cu toții. Vom începe, la rândul nostru, să ne căutăm eul interior, într-o încercare de a ne salva din mrejele nebuniei incipiente, ale lipsei de frumos și de iubire din viețile noastre…

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru șansa neprețuită de a mă delecta cu această bijuterie literară!

,,Sfântul nebuniilor incipiente” poate fi procurată de pe site-ul librăriei, alături de multe alte titluri ce poartă semnătura magnificei Elif Shafak

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru sfantul nebuniilor incipiente

11 comentarii

  1. Desi nu cred ca e cea mai buna dintre cartile ei (de altfel, e foarte greu sa faci o ierarhizare pentru ca sunt atat de diferite), titlul mi se pare genial, atat de sugestiv. Niciun sfant nu te poate apara de tine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s