,,Quo vadis” de Henryk Sienkiewicz

Despre carte: 

În decembrie 1905, Academia Regală de Științe din Suedia înmâna lui Henryk Sienkiewicz Premiul Nobel pentru romanul ,,Quo vadis” apărut în 1896, reeditat de mai multe ori, tradus în tiraje uriașe în America, Franța, Italia, Rusia, Anglia, Germania etc. Punctul nodal  al romanului îl constituie unul din cele mai dramatice momente din istoria Imperiului Roman: incendierea Romei și masacrul creștinilor din timpul lui Nero.

Un roman dedicat creștinismului timpuriu și un roman de dragoste, o operă în care aspecte ale realității consemnate de cronicari se întrepătrund cu ficțiunea într-o narațiune firească despre nevoia omului de a fi liber și obligația de a respecta obiceiurile, tradițiile și convingerile celorlalți.

Henryk Sienkiewicz.jpg
Henryk Sienkiewicz
 Impresii personale: 
    Literatura clasică joacă un rol esențial în evoluția noastră ca cititori și ca indivizi, formându-ne atât din punct de vedere literar, cât și personal. Literatura clasică nu încetează să fascineze, să uimească prin modul în care este scrisă, prin subiectele pe care le abordează, prin mesajele pe care le transmite, mesaje care, în general, continuă să fie valabile și astăzi.
    Ținând cont de faptul că este imposibil să-ți clădești o cultură temeinică fără să fi citit, fără să ai habar de operele scriitorilor clasici, canonici, care au trecut proba timpului și de faptul că am destule carențe la acest capitol, am decis ca în 2018 să citesc lunar cel puțin un titlu clasic. Am început cu ,,Quo vadis”, primită din partea dragilor mei prieteni de la Librăria Online Libris, la recomandarea unui prieten, pe care am lecturat-o într-o ediție extrem de simpatică, o ediție prescurtată – așa cum aflat spre finalul lecturii. Trebuie să recunosc că am fost atât de captivat de poveste, de personaje, de evenimentele la care acestea iau parte, încât nu am remarcat prea curând că volumul din fața mea nu reprezintă ediția integrală. Chiar și așa, mesajul este transmis într-o manieră atractivă, iar textul nu pare să-și fi pierdut din farmec.
  ,,- Dar tu, Părinte? Tu ce faci? Rămâi aici?
    – Hristos mi-a zis: «ia-mi turma și paște-o». Pot eu dar s-o las în mijlocul primejdiei?
    Atunci, Vinicius, vibrând de entuziasm, striga:
    – Ai dreptate, stăpâne!… Ochii nu mi s-au limpezit încă, dar vreau să fiu credincios legii voastre: nici eu nu mai plec.
    Drept răspuns, Petru înmuia mâna în apa unui vas și-l stropi:
    – Te botez, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, amin!
    La auzul acestor cuvinte o lumină mistică îi orbi pe toți, un cor ceresc li se păru a cânta, îngeri se coborau din văzduh asupra-le, iar în înaltul cerului, între două mâini care-i binecuvânta, văzură o cruce sângerată.”

,,Quo vadis” s-a dovedit a fi o istorie uimitoare, capabilă să miște și cel mai insensibil cititor, capabilă să-i ofere celui care citește o incursiune în Roma Antică, în timpul domniei tiranului Nero, în primii ani ai creștinismului. Titlul face referire la interogația retorică a Sf. Ap. Petru, adresată Mântuitorului, și anume ,,Quo vadis, Domine?” (Încotro mergi, Doamne?).

Cartea surprinde povestea de dragoste dintre Vinicius, un tânăr patrician roman, păgân, și Ligia, o prizonieră, fiica regelui ligian, creștină. Vinicius o întâlnește pe Ligia în casa lui Aulus Plautius și a Pomponiei Graecina, nobili romani, părinții adoptivi ai fetei. Cei doi se îndrăgostesc, însă destinul pare să le tot pună bețe în roate.

Vinicius, cu ajutorul unchiului său Petronius, obține acceptul împăratului Nero de a o lua pe Ligia de la Plautius, însă nu pentru a se căsători cu ea. Nerăbdător fiind, tânărul o sperie pe Ligia, care fuge, refugiindu-se printre creștinii ascunși în Roma, aflați sub îndrumarea Apostolului Petru. Astfel, începe o aventură la sfârșitul cărora nimic nu va mai fi la fel. Vinicius caută cu orice preț s-o găsească pe Ligia, e capabil de orice sacrificiu pentru cea pe care o consideră sufletul său pereche.

Situația se complică când Roma este incendiată, satisfăcând visul grandoman al Cezarului de a se repeta arderea legendară a Troiei. Creștinii devin, pe nepusă masă, responsabilii acestei catastrofei și, din acest motiv, începe o prigoană sângeroasă împotriva lor… O va salva Vinicius pe Ligia de la moarte? Vor avea cei doi vreo șansă să fie împreună?

Printre personajele remarcabile ale acestei opere se numără Sfinții Apostoli Petru și Pavel, două modele de credință pentru creștinii din toate timpurile. Este admirabil modul în care aceștia își asumă și își duc la îndeplinire misiunea de a propăvădui învățătura lui Iisus, devotamentul de care dau dovadă neîncetat…

Vă invit să citiți ,,Quo vadis” (dacă nu ați făcut-o deja)! Veți descoperi o poveste incredibilă, emoționantă, din care nu lipsesc suspansul și momentele de maximă tensiune, în care stai cu sufletul la gură…

 

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru șansa de a descoperi această poveste fermecătoare!

,,Quo vadis” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, alături de multe alte titluri ale Editurii Gramar.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

8 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s