,,Întoarcerea Regelui Mihai” de Danielle Maillefer

Despre autoare: 

Danielle Maillefer are o experiență de peste 40 de ani în domeniul informării, comunicării, leadershipului echipei și dezvoltării / managementului de proiecte. Fotograful instruit în Vevey și-a început viața profesională ca reporter în Statele Unite, Europa, Asia și Oceania. Apoi, Danielle a fost director al mijloacelor audio-vizuale pentru industrie, apoi a lucrat 6 ani la poliția din Geneva, înainte de a deveni primul șef de informații din Geneva. După această experiență, s-a întors la scris și reportaje foto pentru diverse ziare, a predat comunicarea corporatistă și și-a asumat diverse mandate în strategia de comunicare pentru administrația publică. Ea este inițiatorul Clubului de presă elvețian și membru fondator al Forumului Carieră pentru femei.

După căderea Zidului Berlinului, Danielle Maillefer a lucrat timp de doi ani cu familia Regală din România, înainte de întoarcerea regelui Mihai în țară și a fost prim-secretar general al Fundației Principesa Margareta a România. A lucrat timp de 12 ani în cadrul Organizației Națiunilor Unite, cu UNICEF, la nivel de management, mai ales cu privire la conflictele de teren (fosta Iugoslavie, Africa, Orientul Mijlociu). Danielle Maillefer a lucrat pe mai multe fronturi care au marcat anii ’90 – deceniu de transformări după căderea Zidului Berlinului și reechilibrarea forțelor politice – responsabilitățile sale au determinat-o să călătorească pe cinci continente și să gestioneze o serie de crize.

Danielle Maillefer a fost reprezentant al Initiativelor Change-International pentru Organizația Națiunilor Unite de la Geneva și New York, o asociație implicată timp de peste 80 de ani în reconciliere. În prezent are mandate de consilier, coach și consilier comunal al comunei Chenit, Valea lui Joux.

Imagine similară

În 1947, Regele Mihai I al România era obligat de către comuniști să abdice, să-și părăsească țara mult iubită și să plece într-un exil lung și dureros. Decenii întregi a sperat că se va putea întoarce în România, că va putea păși din nou pe meleagurile natale și în tot acest timp nu a încetat să vorbească despre patria sa, să le insufle fiicelor și soției dragostea pentru acest loc fermecător, aflat la granița dintre Orient și Occident.

Totuși, minunea a avut loc, la un moment dat. În decembrie 1989, revoluția a cuprins România, iar soții Ceaușescu au ajuns să fie executați. Odată cu înlăturarea comunismului, avea să începe o nouă epocă pentru națiunea și poporul român. Iar, în cele din urmă, Majestatea Sa a reușit să se întoarcă în țara sa…

,,Întoarcerea Regelui Mihai. Amintirile unei prietene a Familiei Regale”, apărută la Editura Corint – în colecția Istorie cu blazon -,  reprezintă o interesantă și fermecătoare evocare a ultimelor decenii, înfățișând niște momente semnificative din istoria României post-comuniste. Danielle Maillefer s-a numărat și se numără printre prietenii de nădejde ai Casei Regale a României, motiv pentru care această lucrare reușește să ne ofere o perspectivă uimitoare asupra membrilor Familiei Regale și a acțiunile întreprinse de aceștia.

Încă din anul 1990, Regele Mihai a încercat să intre pe teritoriul României, să respire aerul românesc și să se reculeagă la Curtea de Argeș – locul în care sunt îngropați strămoșii săi. Din nefericire, zece încercări ale Majestății Sale nu au fost încununate cu succes, din cauza autorităților și a unor interese mai mult sau mai puțin ascunse.

În aprilie 1992, Regele celebrează Paștele în România și abia în 1997, sosește definitiv în țară, când îi este înmânat, în sfârșit, pașaportul. Ulterior, Majestatea Sa avea să viziteze mai multe țări și să reprezinte interesele României peste hotare, în vederea aderării țării la NATO. În ciuda vârstei înainte, Regele a întreprins eforturi pentru țara sa de care fusese despărțit mult timp.

Spre deosebire de tatăl său, Principesa Moștenitoare Margareta a reușit să viziteze România încă din 1990, însoțită fiind de sora sa – Principesa Sofia – și de autoarea volumului de față. Această călătorie, imediat după revoluție, a reprezentat o aventură din multe puncte de vedere, descrisă în culori vii de Danielle Maillefer.

Sunt prezentate, de asemenea, misiunea Principesei Moștenitoare de a-i ajuta și sprijini pe români, obligați să-și revină după o epocă a privării de libertate, marcată de carențe de tot felul. Descoperim modul în care ia naștere fundația Principesei și dedicarea de care Alteța Sa a dat dovadă neîncetat. Suntem martori ai căsătoriei dintre Margareta și Radu, doi oameni cu un viitor promițător, dornici să facă ceva și ai ultimilor ani, așa cum s-au derulat pentru Familia Regală a României.

Mai mult decât atât, lectura acestei cărți ne permite să înțelegem activitatea Casei Regale și faptul că beneficiem de o monarhie ,,funcțională” într-o republică constituțională. Conștientizăm că Familia Regală a României este deosebită, diferită față de altele și că, de aceea, ar trebui să îi apreciem demersurile, eforturile, tot ceea ce face pentru binele națiunii noastre.

Vă recomand să citiți această carte, un ghid esențial pentru a înțelege istoria recentă a Casei noastre Regale!  Veți fi emoționați, veți sta cu sufletul la gură, veți răsufla ușurați, vă veți bucura și nu veți înceta să sperați…

Mulțumesc Editurii Corint pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

,,Întoarcerea Regelui Mihai” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s