,,Țara pe care o iubesc” de Maria, Regina României

Maria a României (1875-1938) s-a născut în Marea Britanie, ca fiică a lui Alfred – duce de Edinburgh, moștenitor al ducatului Saxa-Coburg și Gotha – și a Mariei Alexandrovna – ducesă de Edinburgh, Mare Ducesă a Rusiei – și nepoată a Reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea. 

În 1893 s-a căsătorit cu Ferdinand, principele de coroană al României, alături de care a avut șase copii: Carol – Rege al României (1930-1940), Elisabeta – Regină a Greciei, Maria -Regină a Iugoslaviei, Nicolae (membru al regenței Regelui Mihai – 1927-1930), Ileana – Arhiducesă a Austriei și Mircea – mort la doar 3 anișori.  

Regină din 1914, a jucat un rol semnificativ pentru bunăstarea României în timpul și după Primul Război Mondial. Ea se numără printre cei responsabili de alegerea taberei aliate, de nesemnarea de către rege a armistițiului cu Puterile Centrale (1918). A activat ca soră de caritate, fiind nelipsită de pe front, din spitalele cu răniți, sprijindu-și și susținându-și material și moral poporul. 

În perioada Conferinței de Pace de la Paris (1919) și după aceea, a reprezentat interesele României Mari la nivel internațional prin vizitele la Paris, Londra, în America, prin discuțiile private cu Georges Clemenceau, Woodrow Wilson, Lloyd George, Poincare. A obținut nenumărate ajutoare materiale pentru români, sprijinul Crucii Roșii americane, canadiene, britanice. 

A fost încoronată Regină a României Mari la data de 15 octombrie 1922, la Alba-Iulia. Până la moartea sa, nu a încetat să fie considerată Mama tuturor românilor, fiind iubită și respectată de popor, căruia îi câștigase inima odată pentru totdeauna. 

Imagine similară
Majestatea Sa Regina Maria a României

Regina Maria este o personalitate pe care o admir, pe care o studiez cu o deosebită plăcere și care nu încetează să mă surprindă. Plăcut, bineînțeles. Am ales să citesc volumul ,,Țara pe care o iubesc”, scris de Majestatea Sa în timpul exilului, pentru a-mi face o idee despre trăirile ei din acele vremuri tulburi, dar și pentru a-i înțelege mai bine sentimentele profunde pentru patria sa adoptivă, pentru România.

Cartea, publicată într-o ediție drăgălașă la Editura Humanitas și pe care o puteți achiziționa de pe Libris, adună laolaltă capitolele redactate de Regina Maria în perioada exilului la Iași, scrise din dragoste pentru România și români, pentru a le ridica moralul soldaților din tranșee și oamenilor nevoiți să înfrunte greutățile provocate de un război nemilos.

România a intrat în război la data de 10 august 1916, de partea Antantei, însă, din păcate, la scurt timp, două treimi din regat au fost cucerite de trupele Puterilor Centrale, iar Familia Regală, Guvernul și un număr însemnat de civili au luat calea surghiunului, retrăgându-se în Moldova. În aceste momente cumplite, în care flacăra speranței abia mai pâlpâia, Regina Maria așternea pe hârtie câte cuvinte din suflet…

În rândurile cărții, pe care o intitulează sugestiv ,,Țara pe care o iubesc”,  Regina prezintă România în culori vii, înfățișând-o drept un loc de poveste, în care poți întâlni ceea ce e mai frumos. Asta dacă ești dispus să vezi ceea ce se ascunde în spatele aparențelor.

Cititorul de ieri și de astăzi este purtat de la București, cu Palatul Cotroceni și bisericuța în care a fost înhumat Principele Mircea – mezinul reginei, mort mult prea devreme -, la Sinaia, Bran, Balcic, Constanța. Călătorim la câmpie, la deal, la munte, de-a lungul Dunării și până la Marea Neagră, lăsându-ne fascinați de peisajele descrise de Regina Maria, o artistă ce mânuiește cu dibăcie condeiul.

În ciuda frumuseților evocate, din scriere răzbate un sentiment de durere, o suferință, un dor ce macină inima îndrăgostită de România a reginei. Aceasta are încredere că războiul se va sfârși și că ,,după război” va revedea locurile dragi, că va putea trage în piept aerul încărcat de mireasma florilor  lăsate în urmă, că ea și românii săi neprețuiți vor fructifica darurile cu care natura a înzestrat România.

Totodată, trage un fin semnal de alarmă. Cuvintele răzbat din sufletul unei regine, al unei mame îndurerate, cuvintele sale stăruiesc pe buzele tuturor. România trebuie salvată din mâinile contropitorilor, vărsarea de sânge trebuie oprită, pentru ca lacrimile mamelor ce și-au pierdut fii în război, ale femeilor rămase văduve să nu rămână în van…

Vă invit să citiți ,,Țara pe care o iubesc”, un suav elogiu adus patriei, presărat cu lacrimi izvorâte dintr-o suferință lăuntrică, dintr-o dragoste neasemuită pentru România! Regina Maria încearcă și, sper eu, reușește să ne insufle iubirea pentru țară, fără de care, în opinia sa, orice altceva e zadarnic.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru ȚARA PE CARE O IUBESC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s