,,Istoria Imperiului Otoman” de Aurel Decei

Pasionat de istorie, îmi place nespus să-mi ocup timpul liber cu lecturi ce abordează teme istorice, prilej pentru a-mi lărgi orizontul de cunoaștere și pentru a mă pregăti pentru viitoarea mea carieră de istoric. Istoria Imperiului Otoman mă fascinează în mod special, datorită complexității sale, dar și raporturilor ce au existat între români și turci, legături ale căror consecințe le putem resimți și astăzi, fără de care istoria noastră națională ar fi fost alta.

De această dată, am ales să citesc (studiez) lucrarea răposatului istoric Aurel Decei, despre care am auzit numai cuvinte de laudă, considerată (pe bună dreptate) o lucrare de căpătâi în domeniul orientalisticii românești.

Aurel Decei (1905-1976) este un reprezentant de seamă al turcologiei românești, domeniu în care au mai avut contribuții semnificative Dimitrie Cantemir și Nicolae Iorga. S-a specializat în studii orientale, aprofundându-și cunoștințele despre Imperiul Otoman, cultura islamică și limbile adiacente la Istanbul, Paris, Berlin. Și-a conturat o reputație în domeniu prin ocuparea a diferite funcții în societăți internaționale dedicate orientalisticii.

Imagine similară

Opera lui Aurel Decei reprezintă un tezaur pentru istoriografia românească în ceea ce privesc relațiile româno-turce de-a lungul secolelor. Din nefericire, ,,Istoria Imperiului Otoman” a rămas neterminată, din cauza decesului său, relatările privind Imperiul Otoman oprindu-se la anul 1656. Chiar și așa, lucrarea surprinde ,,culoarea și savoarea izvoarelor orientale pe care autorul le-a cunoscut perfect”, fiind destinată publicului larg.

  ,,Într-o vreme când istoria istorizantă este obiectul unor violente atacuri, modalitatea de tratare aleasă de Decei – o istorie preponderent evenimențială – poate surprinde. Lăsând la o parte faptul că opera a rămas neterminată – și deci îi lipsesc capitole de istorie economică și socială pe care autorul le inclusese în planul operei sale -, preferința arătată istoriei narative este comprehensibilă și explicabilă: familiarizarea marelui public cititor cu istoria Imperiului Otoman, de care este atât de strânsă legată istoria românească, reclama cu necesitate acest chip de tratare. Ea era considerată de A. Decei ca un prim pas spre înțelegerea în adâncime a istoriei otomane, căci un episod sau o anecdotă sunt adesea mai concludente decât o fastidioasă analiză de realități sau sisteme.” – Virgil Ciocâltan

Mă declar complet de acord cu afirmația istoricului Ciocâltan, întrucât lucrarea de față este scrisă într-o asemenea manieră, încât orice cititor își poate face o idee despre istoria Imperiului Otoman, în vederea înțelegerii influenței pe care Sublima Poartă a avut-o asupra Țărilor Române. În ciuda faptului că a rămas neterminată, ,,Istoria Imperiului Otoman” realizată de Aurel Decei rămâne un instrument esențial pentru studierea și înțelegerea fenomenelor de ordin istoric, politic, social ce au survenit în universul otoman.

Cartea este structurată în trei părți, și anume ,,Formarea sultanatului otoman(1304-1453)” – surprinde apariția turcilor selgiucizi, formarea organului statal otoman, domniile primilor padișahi până la marcantul eveniment, Căderea Constantinopolului (1453) -, ,,Transformarea sultanatului otoman în imperiu” – evidențiază perioada de glorie a Imperiului Otoman, cu contribuțiile esențiale ale sultanilor Mehmet al II-lea Fatih și Suleyman Magnificul (Kanuni) – și ,,Epoca staționară” – reliefează perioada de stagnare a imperiului, problemele interne ce sunt mai vizibile decât oricând și ce par să anticipeze declinul inevitabil, de altfel, căci ,,sic transit gloria mundi”.

Imagine similară

Am apreciat foarte mult existența unor capitole referitoare la viața economică, la organizarea administrativă și la prezența culturii, științei și a artelor în Imperiul Otoman din secolele XIV-XVI. Informațiile prezentate îi oferă cititorului șansă de a-și forma o imagine de ansamblu, de a înțelege în profunzime o perioadă semnificativă din istoria unuia dintre cele mai mărețe și fascinante imperii ale lumii, cel al lui Osman.

Recomand ,,Istoria Imperiului Otoman” de Aurel Decei elevilor și studenților preocupați de istorie, de studiile otomane, volumul de față reprezentând un manual extrem de bine conceput. De asemenea, cartea poate fi citită de oricine, pasionați de istorie, de lumea orientală sau simpli cititori, dornici să-și lărgească orizontul cultural.

Nu trebuie să uităm de rolul important pe care Imperiul Otoman l-a jucat în istoria Europei, a Țărilor Române și nu numai. Iar lucrarea lui Aurel Decei ne permite să depășim ideile preconcepute, nejustificate, conform cărora otomanii nu au fost decât niște contropitori barbari, păgâni, lipsiți de orice principii. Istoria presupune, la urma urmei, perspective diferite și aruncarea unei priviri dincolo de aparențe…

Exemplarul mi-a fost oferit de dragii mei prieteni de la târgulcărții.ro! Pe site-ul lor puteți găsi nenumărate titluri privind istoria, cultura și limba poporului turc, pe care, personal, vi le recomand cu mare drag.

       LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru istoria imperiului otoman carte aurel decei

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s