,,Aristocrația” de William Doyle

WILLIAM DOYLE s-a născut în 1942 în Anglia. A scris despre istoria Franței și a Europei dintre secolele al XVII-lea și al XIX-lea. S-a impus în atenția publicului și a specialiștilor datorită volumului Oxford History of the French Revolution, apărut în 1989. Predă istoria la Universitatea Bristol în calitate de professor emerit, fiind în același timp membru al Academiei Britanice și membru în consiliul Societății pentru Studiul Istoriei Franceze. Dintre celelalte lucrări publicate amintim: The Old European Order 1660-1800 (1978), Origins of the French Revolution (1980, ediția a III-a, 1992), The Ancien Regime (1986), Venality: the Sale of Offices in Eighteenth-Century France (1996), The French Revolution: A Very Short Introduction (2001), Aristocracy and Its Enemies in the Age of Revolution (2009).

Imagini pentru william doyle
William Doyle

Nu demult, pe când mă aflam în toiul căutărilor mele pe rețelele sociale, am aflat de traducerea și publicarea unui volum extrem de interesant la Grupul Editorial Corint, în colecția Istorie cu blazon,  și anume ,,Aristocrația” de William Doyle. Citind prezentarea acestei cărți, mi-am dat seama că nu știu prea multe despre aristocrație, despre această clasă socială ce a dăinuit de-a lungul secolelor, mileniilor.

Puținul pe care îl știam îl deprinsesem din cărțile cu caracter istoric, de la orele de istorie din școală, unde nobilimea sau aristocrația era menționată adeseori, în contextul istoriei antice, medievale, moderne. Din acest motiv, nu am refuzat posibilitatea de a studia lucrarea istoricului britanic în vederea acoperirii unor lacune nerecomandate, de altfel, unui viitor istoric.

Așa cum menționează domnul istoric Filip-Lucian Iorga, coordonatorul colecției, ,,Cartea lui William Doyle poate fi o călăuză într-un domeniu încă prea puțin cunoscut la noi. Este una dintre puținele astfel de sinteze disponibile la această oră în limba română, e minuțios documentată, expunerea e limpede, iar spiritul critic, tipic școlii anglo-saxone, îi dă consistență și o recomandă ca pe o lectură obligatorie atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg care vrea să aibă o imagine coerentă despre aristocrație.”

Personal, mă bucur nespus că am avut șansa să parcurg rândurile scrise de William Doyle, cel care reușește să sintetizeze într-un volum destul de subțire istoria aristocrației europene și, cu precădere, a aristocrației din vestul Europei, la care se adaugă trimiteri la cea din Ungaria, Polonia, Rusia.

Lucrarea este structurată în cinci capitole principale, dintre care primul face referire la originea termenului ,,aristocrație”, la apariția acestei clase sociale în Antichitate și la evoluția acesteia de-a lungul timpului, până la dispariția sa în secolul al XX-lea. De asemenea, aflăm mai multe despre drepturile, privilegiile nobililor, despre rolul eredității în transmiterea acestora, laolaltă cu o serie de îndatoriri, mai mult sau mai puțin numeroase, după caz, după țară.

Al doilea capitol dezbate originile aristocraților, factorii care favorizează ascensiunea diferitor persoane la acest rang superior ce se moștenește și ce se păstrează cu sfințenie de-a lungul generațiilor. Autorul înfățișează o serie de mituri și credințe privind lumea aristocrată, pe care le desființează pe baza unor argumente solide.

Al treilea și al patrulea capitol sunt, din punctul meu de vedere, extrem de interesante, întrucât ne oferă o imagine de ansamblu asupra vieții nobililor prin accentul pus asupra averilor lor, asupra educației, a diversității întâlnite în rândul acestora, a religiei. Așadar, putem înțelege modul în care aristocrația se distinge de restul populației, rolul pe care aceasta l-a jucat în dezvoltarea socio-culturală a țărilor europene prin influențele, prin tendințele cărora le-au dat naștere.

Ultima parte surprinde decăderea aristocrației, greutățile cu care s-a confruntat în amurgul său social, economic, politic. Totodată, înțelegem rolul important al acestei clase sociale, repercusiunile acțiunilor sale inclusiv asupra societății contemporane. La urma urmei, chiar dacă aristocrația nu mai este reprezentată în prezent de nobilii cu privilegii și îndatoriri din vechime, ea continuă să supraviețuiască în cărțile de istorie, în poveștile spuse de bunici la gura sobei, în palatele și muzeele din întreaga lume….

Aristocrația este o parte integrantă a istoriei europene (și nu numai), inseparabilă de evoluția societății, culturii și civilizației occidentale (și nu numai).

Vă recomand să vă achiziționați și să citiți ,,Aristocrația”, volum realizat de renumitul istoric britanic William Doyle și o lecție fermecătoare de istorie!

Mulțumesc prietenilor mei dragi de la Editura Corint pentru șansa de a descoperi această lucrare încântătoare!

,,Aristocrația” de William Doyle poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere. 

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s