,,Ciuma” de Albert Camus

Albert Camus (1913-1960), romancier, dramaturg și filosof francez născut în Algeria, a absolvit Universitatea din Alger și a fost câțiva ani jurnalist la Alger republicain. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost membru al Rezistenței Franceze și editor al publicației clandestine Combat. După război a colaborat constant la publicații prestigioase din Franța, fiind una dintre vocile cele mai influente ale stângii democrate. A publicat o serie de romane și eseuri filosofice devenite în scurtă vreme repere ale literaturii moderne: Străinul (1942), Mitul lui Sisif (1942), Ciuma (1947), Căderea (1956), Exilul și împărăția (1957). În 1957, la doar 44 de ani, Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură. 

Imagini pentru albert camus

Albert Camus, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură, se numără, fără îndoială, printre cei mai remarcabili scriitori francezi din secolul al XX-lea. Cărțile sale nu se demodeze nicicând, întrucât surprind mesaje actuale, un titlu reprezentativ pentru creația lui fiind ,,Ciuma”. În ciuda autorului, cartea este încadrată de critici în existențialism, datorită sentimentului tragic al vieții și a ideii absurdității existenței întâlnite între paginile sale.

,,Ciuma” aduce în discuție o serie de întrebări privind existența enigmatică și condiția omului în univers. Cartea este presărată cu nenumărate reflecții asupra vieții, asupra lucrurilor pe care omul le remarcă, dar pe care nu și le poate explica, fiind nevoit să aștepte ca timpul să rezolve orice problemă. Iar cât așteaptă, omului îi este sugerat să-și continue existența, așa cum poate, făcând ceea ce trebuie sau,  mai degrabă, ceea ce simte sau crede de cuviință.

Acțiunea romanului ,,Ciuma” este plasată în anii 194…, în orașul Oran din Protectoratul francez al Algeriei. Locuitorii se lasă pierduți în iureșul vieții cotidiene, fiecare preocupându-se de ale sale, privind prezentul și viitorul cu încredere. Aparentul echilibru existent este destabilizat de izbucnirea unei epidemii.

Șobolanii mor pe capete și, treptat, oamenii se îmbolnăvesc și se prăpădesc. Ce s-o fi întâmplat? Care este cauza acestor decese survenite pe neașteptate? Aceste întrebări stăruiesc pe buzele tuturor. Doctorul Rieux își dă seama încă de la început că orașul se confruntă cu o epidemie de ciumă bubonică, însă aceste bănuieli sunt cu greu confirmate și acceptate de restul medicilor și de autorități.

Măsurile de prevenire a bolii sunt insuficiente, motiv pentru care epidemia se răspândește tot mai mult până când autoritățile sunt nevoite să decidă închiderea orașului, izolarea aproape completă a acestuia de lumea înconjurătoare. Locuitorii Oranului se trezesc prizonieri în acest port la Marea Mediterană, fără posibilitatea de a pleca, de a se întoarce la familie, soți, iubiți, comunicarea cu exteriorul limitându-se la expedierea telegramelor.

Orașul dominat de prezența bolii și de frica morții este supus unei degradări constante, numărul morților crește neîntrerupt, locuitorii sunt îngroziți, plictisiți, ajung într-un stadiu în care nu mai găsesc nici măcar motivația de-a trăi. Singura speranță de care se leagă unii dintre ei este reprezentată de încercările lor de a evada din oraș, de a-și regăsi oamenii iubiți, ba chiar de sfârșitul brusc al epidemiei. Dar timpul trece, lunile se scurg…

Pe parcursul romanului se conturează portretele mai multor personaje, printre care medicul Rieux – protagonistul – cel care nu încetează să lupte contra bolii, omniprezent printre cei năpăstuiți, făcându-și datoria sacră de a salva vieți, deși uneori lupta sa contra morții este zadarnică.

Rambert, jurnalist francez, se găsește prins în Oranul cuprins de ciumă, fără a putea să se întoarcă acasă la iubita sa. Încearcă în nenumărate rânduri să plece, fie legal, fie ilegal, însă, în cele din urmă, decide că atât timp cât este sănătos, trebuie să facă ceea ce este nevoie ca să contribuie la eradicarea epidemiei și tratarea bolnavilor. Oricât de puternic ar fi dorul de casă și de persoana iubită, umanitatea își spune cuvântul în vremuri de restriște.

Tarrou, Cottard, Grand, Paneloux sunt alte caractere creionate de talentatul autor, însă pe care rămâne să le descoperiți de unii singuri.

Dacă sunteți curioși să descoperiți deznodământul acestei istorii și dacă locuitorii Oranului reușesc să înfrângă ciuma, dacă v-ar plăcea să întrezăriți radiografia societății umane în vremuri de necaz și suferință – în esență aceeași, oriunde și oricând -, dacă vreți să ieșiți din zona voastră de confort și să descoperiți o poveste despre om, despre existența umană, din care nu lipsesc iubirea, credința, provocările, atunci ,,Ciuma” v-ar fi, cu siguranță, pe plac!

Și ca să vă ispitesc și mai mult în privința acestei cărți fermecătoare, se presupune că această poveste cu accente sumbre este o alegorie, influențată de contextul politico-istoric al epocii. ,,Ciuma” a fost publicată în 1947, Albert Camus a făcut parte din Rezistența franceză, iar epidemia de ciumă e posibil să nu fie altceva decât nazismul, cu ale sale orori, ce a marcat în mod determinant Europa și viețile europenilor…

„Ciuma, care am vrut să se citească pe mai multe planuri, are totuși drept conținut evident lupta de rezistenței europene contra nazismului. Dovada este că acest inamic care nu este numit, a fost recunoscut de toată lumea și în toate țările Europei. Adăugați faptul că un pasaj lung din Ciuma a fost publicat sub ocupație într-o colecție a ziarului Combat și că acest fapt ar justifica el-singur transpunerea pe care am operat-o. Ciuma, într-un anumit sens, este mai mult decât o cronică a rezistenței. Dar cu siguranță nu este mai puțin.” mărturisește Albert Camus… Așadar, ce spuneți?

Mulțumesc Libmag.ro pentru șansa neprețuită de a descoperi această capodoperă a literaturii secolului al XX-lea! 

,,Ciuma” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, la un preț mai mult decât avantajos, alături de alte titluri ce poartă semnătura lui Albert Camus!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru ciuma albert camus

10 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s