,,Cavalerii Pardaillan”(#1) de Michel Zevaco

Michel Zevaco (1 februarie 1860 – 8 august 1918) a fost un scriitor și ziarist francez, activist anti-clerical și anarhist, iar în ultimii ani de viață s-a dedicat și regiei de filme mute. Zevaco și-a petrecut adolescența în internat. După o scurtă experiență ca profesor, la vârsta de 20 de ani s-a alăturat armatei, unde a rămas timp de patru ani. Eliberat de orice obligație militară, în iulie 1886, el s-a mutat la Paris. Atras de litere și politică, Michel Zevaco a devenit un jurnalist și sub-editor. În 1900, Michel Zevaco abandonează jurnalismul politic pentru a se dedica scrierii romanelor.

Primul său roman a fost Păcatele familiei Borgia. După marele succes obținut cu prima carte, Michel Zevaco creează personajul Pardaillan. Între 1905 și 1918, scrie pentru ziarul „Le Matin” încă două romane, „Le Capitan” și continuarea ciclului „Cavalerii Pardaillan”. Pe lânga această serie, scriitorul publică și alte romane: Nostradamus (1909), Puntea Suspinelor, Don Juan și Comandorul, Cavalerul Regelui etc. Zevaco moare în 1918, în urma unei boli incurabile. El rămâne în amintirea tuturor ca un mare scriitor francez de romane. 

Imagine similară

Fără doar și poate, o categorie de cărți ce nu se demodează nicicând este cea a romanelor de spadă, cu un accentuat caracter istoric. Oricât timp ar trece, oricât de mult ar evolua societatea și tehnologia, poveștile desprinse dintr-o altă epocă vor continua să impresioneze, să suscite atenția și interesul cititorilor. Iar romanele de spadă, despre cavaleri înarmați cu o sabie și cu mult curaj, îi fac și astăzi pe cititori să rostească cu uimire ,,wow”, căci, după cum bine știți, eroii – oricum ar fi ei, indiferent cum s-ar îmbrăca și din ce secol ar proveni – sunt apreciați de publicul larg.

Seria ,,Cavalerii Pardaillan” se încadrează în această categoria literară, surprinzând prin modul în care este conturată epoca evocată – secolul al XVI-lea -, prin detaliile ce oferă un caracter autentic și verosimilitate, prin emoția transmisă, prin aventurile la care participă protagoniștii și, implicit, cititorul.

Sincer, primul volum al acestei serii reprezintă primul meu contact cu literatura lui Zevaco, un scriitor talentat ce se remarcă, mai degrabă, prin documentare, prin frescele sociale, prin peripețiile descrise, prin modul de a sensibiliza cititorul decât prin scriitura propriu-zisă. Chiar și așa, Michel Zevaco se numără printre autorii pe care, personal, ar trebui să-i citim cu toții. Poate că felul său de a scrie, poate că subiectele alese nu sunt pe gustul oricui, însă nu strică să încercăm. La urma urmei, scrierile lui Zevaco au trecut proba timpului, putând fi considerate reprezentative pentru acest tip de literatură.

Acțiunea seriei debutează în Franța anului 1553, într-o perioadă marcată de numeroase războaie, conflicte militare, în care cei mai bravi cavaleri se fac remarcați pe câmpul de luptă.

Încă de la început facem cunoștință cu două personaje pe care le putem asemăna cu Romeo și Julieta, și asta din cauza evenimentelor nefericite la care sunt supuși, ajungând să sufere fără să aibă, în definitiv, nicio vină. Aceste două personaje sunt Jeanne de Piennes și Francois de Montmorency, doi tineri frumoși și îndrăgostiți, în ciuda dușmăniei existente între familiile lor, a diferențelor de clasă socială și avere accentuate tot mai mult de circumstanțe.

Jeannes și Francois se iubesc profund, sincer, sentimentele lor veșnice înnobilându-i. La început, se întâlnesc pe ascuns, ba chiar ajuns să se cunune în fața Domnului. Jeannes rămâne însărcinată, însă nu are ocazia să-i dea vestea cea mare proaspătului său soț, căci acesta este obligat să plece pe câmpul de luptă fără ca măcar să-și poată lua adio. Francois își lasă soția în grija lui Henri, fratele său, gelos pe fericirea cuplului și, mai mult decât atât, îndrăgostit nebunește de Jeannes. Ce credeți că face acest om lipsit de scrupule și de orice principii?

Așteaptă ca Jeannes să nască o fetiță superbă, pe nume Loise. Așteaptă ca Francois să se întoarcă de la război. Și înainte ca cei doi soți să se regăsească el le pune bețe în roate, dându-se drept amantul lui Jeannes. Iar o femeie neajutorată nu poate reacționa împotriva unui nobil care o amenință cu ce are ea mai de preț pe lume: viața propriului copil!

Cât de crudă poate fi soarta cu aceste personaje? Spre deosebire de opera shakespeariană, moartea lor se rezumă la cea a inimii…

În acest lanț de evenimente își face apariția și cavalerul Pardaillan, complice al lui Henri, dar înzestrat cu bunătate sufletească…. Peste ani, fiul lui are să se afle în Parisul guvernat de nemiloasa Caterina de Medici, într-un oraș și într-o țară răvășită de războaiele religioase purtate contra hughenoților! Tot aici se pare că se află și cele două femei, Jeannes și Loise.

Cu talent de povestitor, Michel Zevaco ne oferă o incursiune într-o epocă și într-o țară a contrastelor, o sursă de inspirație și fascinație pentru posterioritate…

Oare ce soartă le așteaptă pe personajele noastre? Putem spera la un final fericit, o răsplată pentru suferințele îndurate?

Un lucru e cert: eu sunt curios să citesc continuarea!

Din păcate, copiii și adolescenții sunt tot mai puțini atrași de acest tip de romane, dedicându-se aproape în totalitate celor ,,potrivite pentru vârsta lor”, ,,cu personaje și întâmplări actuale”. Părerea mea este că o serie precum ,,Cavalerii Pardaillan” poate reprezenta o lectură mai mult decât adecvată tinerilor cititori, capabilă să-i formeze și să le îmbogățească cultura generală și capacitatea de a înțelege lumea înconjurătoare.

Haideți să redescoperim literatura ,,demodată”, haideți să (re)citim romanele de spadă ce-i fermecau pe tinerii de altădată!

Mulțumesc Librăria Online Libris pentru șansa de a descoperi universul de poveste al Cavalerului Pardaillan!

Alte cărți ce poartă semnătura lui Michel Zevaco pot fi achiziționate de pe site-ul librăriei. 

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s