,,P.S.: Îmi placi” de Kasie West

,,Lovit de trăsnet. Atacat de rechini. Câștigător la loterie. 

Nu. Am tăiat toate cuvintele. Prea multe clișee. Îmi loveam pixul de buze. 

Rar? Ce era rar? Părul, m-am gândit, chicotind. Asta ar merge foarte bine într-o melodie. 

Am mai tras câteva linii, înnegrind cuvintele până nu se mai puteau citi, înainte de a scrie unul singur. IUBIRE. În momentul de față, asta da raritate în lumea mea. Cel puțin versiunea romantică a iubirii.”

Așa debutează ,,P.S.: Îmi placi”, un roman young adult, o poveste cu și despre adolescenți, publicată anul acesta de Leda Edge, imprint al Grupului Editorial Corint.

Autoarea Kasie West a făcut deja furori datorită cărților sale , traduse și publicate în mai multe țări. La noi, tot la Leda, a mai apărut ,,Distanța dintre noi”, despre care puteți afla mai multe aici.

Cărțile pentru adolescenți se numără printre favoritele mele, datorită scriiturii lejere, a modului în care este surprins și exploatat universul adolescenței, optând pentru acest tip de literatură, cu precădere, în momentele în care nu îmi doresc decât să mă relaxez.

,,P.S.: Îmi placi” s-a dovedit a fi o lectură fermecătoare, pe care am citit-o cu o deosebită plăcere și pe care, într-adevăr, am îndrăgit-o. În timp ce paginile zburau pe dinaintea ochilor mei, m-am lăsat purtat în SUA, într-un oraș din Arizona, unde am făcut cunoștință cu Lily Abboutt. Această elevă de liceu iubește muzica și își dorește din tot sufletul să devină compozitoare. Într-o bună zi, oamenii vor cânta melodii compuse de ea, iar ea va savura micile momente de fericire. Așa speră.

Până atunci însă, are de îndurat viața de liceu, cu teme, profesori și, mai ales, ,,dușmani”, în cazul lui Lily, cel mai mare inamic fiind Cade Jennings. Acest tip, carismatic de altfel, este fostul iubit al prietenei ei Isabel și persoana pe care Lily o detestă, întrucât o face de rușine în public, oferindu-i momente de stânjeneală.

,,Am transformat așteptarea în artă.

Mi-am pansat strâmb inima deșartă,

Și ca să rezist încă o zi, 

Mi-am pictat un zâmbet pe dos,

Lacrimile mi le-am uscat, frumos.

Fiindcă știam că te vei întoarce!

Dar… brațele îmi sunt goale,

Inima… în bucățele.

Sufletul mi se încovoaie, 

Iar gâtul mă doare,

Fiindcă m-am trezit, în sfârșit,

Abandonat.”

Lily se remarcă prin non-conformismul său vestimentar, garderoba sa fiind alcătuită, în bună parte, din haine luate de la magazine de vechituri. Îl place pe Lucas, elev în ultimul an de liceu și mai mare decât ea. Are o familie pe care o caracterizează drept nebună, haotică, neobișnuită, dar pe care, în definitiv, o iubește nespus.

Orele de chimie reprezintă un calvar pentru Lily, motiv pentru care scrie, încearcă să compună versuri fără a fi atentă la explicațiile profesorului. Așa se face că, la un moment dat, ajunge să scrijelească pe bancă un vers dintr-o piesă a trupei sale favorite. Ulterior, găsește continuarea, scrisă de un elev care are ora de chimie înaintea ei și care stă în aceeași bancă. Spre mirarea și încântarea ei, mai există încă cineva în tot liceul care îi împărtășește gusturile muzicale ,,extraordinare”. Ceea ce este la început doar o joacă se transformă într-o adevărată corespondență între Lily și un băiat ce-și păstrează anonimatul.

Cei doi își lasă scrisori sub bancă, își împărtășesc temerile, nemulțumirile, pasiunea pentru muzică, astfel încât fiecare se îndrăgostește de cel căruia îi scrie, fără ca măcar să se cunoască. Nu încă.

,,M-am săturat de jocul așteptării,

Inima mea nu va mai fi la fel.

Dar e vremea să dau totul uitării.

Acum, mă simt mai puternic;

Chiar dacă nu știu de ce,

Cred că e mai bine că ai plecat.

Așa că… brațele mele caută,

Și… inima mea se vindecă,

Și… sufletul meu speră,

Și… gâtul meu strigă,

Fiindcă m-am trezit, în sfârșit,

Și nu pot fi abandonat.”

Anonimatul nu este veșnic, cei cărora le este sortit să fie împreună trebuie să se cunoască și dincolo de rândurile scrise pe furiș. Însă pe măsură ce adevărul începe să iasă la iveală, totul devine tot mai greu de suportat, întrucât a-și mărturisi sentimentele față-n față nu este la fel de ușor cu a se exterioriza pe foaia de hârtie. Totuși… cine o fi corespondentul lui Lily? Lucas -băiatul pe care îl îndrăgește atât de mult-, David – tipul cu care Isabel încearcă s-o cupleze – ori un simplu necunoscut? Va reuși sensibila Lily să facă față adevărului, să-și dea frâu liber sentimentelor deși este o novice în tainele  inimii?

Un concurs pentru compozitorii amatori îi atrage atenția lui Lily. Premiul ar putea-o ajuta să-și urmeze visul, însă, până acum, nu a compus nimic  bun de împărtășit sau, cel puțin, așa consideră ea. Iubirea și muzica vor merge mână-n mână?

,,Acum… brațele mele  sunt puternice, 

Și… inima mea bate cu putere,

Și… sufletul meu se agită,

Și… gâtul meu vorbește,

Fiindcă m-am trezit, în sfârșit:

Nu pot fi abandonat.”

Vă recomand să citiți ,,P.S.: Îmi placi”, dacă doriți să descoperiți o încântătoare poveste de iubire adolescentină! Kasie West ne oferă un roman încărcat de emoție pură, de fiorii primei iubiri, de sentimente contradictorii, o poartă de evadare din cotidianul tumultuos…

Păreri:

  • „Cărțile lui Kasie West ne fac întotdeauna să ne îndrăgostim de iubire! Și această dragoste dulce-sărată, cu atracție-respingere, te duce cu gândul la Mândrie și prejudecată. Pregătește-te pentru ceva încântător.”  Justine Magazine
  • „Lily este una dintre cele mai amuzante eroine pe care le-am întâlnit de multă vreme. Dintre cărțile lui Kasie West, aceasta este preferata mea!” Miranda Kenneally, autoarea romanului Catching Jordan
  • „Încă o dată, West creează un adorabil romantism care îți va aduce un zâmbet pe buze și o plăcută emoție… o poveste de iubire gingașă și atrăgătoare.” RT Book Reviews                                                                                          
  • „Inteligentă și emoționantă. P.S. Îmi place această carte, și o să-ți placă și ție!”  Lisa Schroeder, autoarea romanului The Bridge from Me to You

Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru exemplarul trimis pentru recenzie!

,,P.S.: Îmi placi” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

6 comentarii

  1. Faina recenzie, Cos! Felicitari! Cu toate ca mi-a placut mai mult cealalta carte a autoarei – Distanta dintre noi, si cea de fata mi-a adus zambetul pe chip. A fost o lectura relaxanta, usoara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s