,,Cu drag, Simon: Simon și Planul Homo Sapiens” de Becky Albertalli

Becky Albertalli este la bază psiholog clinician, specializat în ședințe de terapie cu copii și adolescenți. Este autoarea mai multor romane pentru adolescenți devenite bestselleruri internaționale. În prezent locuiește cu familia în Atlanta, Statele Unite ale Americii. http://www.beckyalbertalli.com

albetalli_courtesy.jpg
Becky Albertalli

Trebuie să recunosc că acest titlu nu m-a atras în mod deosebit când a fost tradus pentru prima oară, anul trecut. În schimb, vestea că va fi ecranizat și difuzat în cinematografe, la care se adaugă prezența anumitor actori din alte seriale/filme dedicate adolescenților în distribuție (precum Katherine Langford, Nick Robinson), m-a determinat să mă interesez de cartea lui Becky Albertalli și, mai apoi, să o citesc.

Am lecturat ,,Cu drag, Simon: Simon și Planul Homo Sapiens” în câteva ore, în timp ce călătoream cu trenul, și nu pot să mărturisesc decât că mi-a plăcut foarte mult. Povestea în sine este extrem de simpatică, autoarea fiind capabilă să redea în cuvinte fiorii primei iubiri, neliniștile și sentimentele contradictorii ce-l acaparează pe adolescentul neîncrezător, pus pe neașteptate în situația de a-și accepta identitatea, în deplina-i semnificație.

Încă de la primele pagini constați că romanul nu este un Young Adult obișnuit, modul în care este conceput și anumite idei expuse dându-ți de gândit. Studiile de psihologie și experiența autoarei în ceea ce privește interacțiunea cu adolescenții și problemele cu care se confruntă aceștia își spun cuvântul, astfel rezultând o poveste memorabilă, scrisă bine de către un specialist.

Imagini pentru love, simon

Cartea de față abordează teme diverse, precum relațiile homosexuale, conștientizarea și acceptarea propriei identități sexuale, raporturile părinte-copil, și reprezintă un manifest pentru toleranță, înțelegere și integrare. Becky Albertalli se adresează tinerilor printr-o scriere ce aduce în prim-plan niște personaje de vârsta lor, îndemnându-i să-i accepte pe ceilalți așa cum sunt. Diferențele dintre oameni au existat și vor continua să existe, fiecare e unic în felul său prin ceea ce face, prin ceea ce spune și prin ceea ce simte. Important este ca diferențele să unească, să apropie oamenii între ei. Pentru un viitor mai bun.

Probabil v-am făcut curioși în privința subiectului acestei opere. Poate vă întrebați cine este Simon.

Simon Spier este protagonistul acestui roman, un liceean în vârstă de șaisprezece din SUA, un personaj, am putea spune, fermecător prin felul de a gândi, prin modalitatea în care alege să fie el însuși. Nu demult, a descoperit că este homosexual. Comunică prin intermediul e-mailurilor cu un anume Blue, elev al aceluiași liceu, amândoi păstrându-și secretă identitatea reală. Își împărtășesc gânduri, trăiri, amintiri, devenind, treptat, mai mult decât prieteni. Ba chiar Simon ajunge să se îndrăgostească de Blue, de sufletul persoanei aflate la celălalt capăt al firului.

Viața lui Simon ia o turnură surprinzătoare în momentul în care își uită deschis contul secret de e-mail pe unul din computerele de la școală. Un coleg, Martin Addison, reușește să-i pătrundă astfel în intimitate, descoperind adevărul despre Simon și făcând câteva screenshoturi conversațiilor dintre Blue și Jacques (pseudonimul lui Simon). Martin – un individ aparent lipsit de scrupule – se folosește de aceste dovezi pentru a-l șantaja pe Simon, astfel încât acesta să-l ajute să se apropie de Abby, amica lui Simon.

Imagine similară

Simon nu știe ce să facă, cum să reacționeze. Dacă Martin se ține de cuvânt, toată lumea va afla că este gay, iar asta înseamnă că va fi ținta ironiilor, glumelor de prost gust ale celorlalți elevi din liceu. De ce o fi atât de greu să recunoști adevărul, să-ți afirmi cu glas tare orientarea sexuală? De ce heterosexualii nu-și declară, la rândul lor, orientarea? De ce homosexualitatea nu este privită de toți ca un lucru firesc, așa cum și este de fapt?

Rămâne să descoperiți de unii singuri dacă Martin va păstra secretul colegului său, dacă Simon va reuși, până la urmă, să-l cunoască pe Blue, pe persoana aflată în spatele contului de e-mail și de care s-a îndrăgostit. Oamenii sunt aceiași și în scris și în viața reală?

Imagini pentru love, simon trailer

Personal, vă recomand cu mare drag această carte, o lectură încântătoare, din care avem cu toții de învățat, fie că suntem încă adolescenți, fie că suntem părinți de adolescenți! ,,Cu drag, Simon: Simon și Planul Homo Sapiens” este mai mult decât un love story cu personaje gay. Romanul lui Becky Albertalli surprinde frumusețea iubirii, a primei iubiri în mod special, fără a ține cont de prejudecăți și de mentalități limitate.

Și după ce citiți cartea, zic că ar fi o idee bună să aruncați o privire și ecranizării… căci se anunță a fi MINUNATĂ!

Și… era să uit: a doua ediție a cărții, pe lângă faptul că este tie-in, vine la pachet cu un interviu, cu scene din film și cu un fragment din scenariul acestuia.

Imagini pentru love, simon trailer

Păreri:

 • ,,Albertalli zugrăvește pentru Simon o uluitoare lume tridimensională, lipsită de clișee, care mustește de personaje de neuitat. Savurați-o, întrucât o veți citi pentru prima oară numai o singură dată.” Entertainment Weekly
 • ,,Încântător de amuzantă și uneori tristă. Cititorii vor suferi pentru stângăciile lui Simon, vor ovaționa pentru micile sale triumfuri, dar, cel mai mult, se vor îndrăgosti de acest puști și de acest cadou de roman.”Andrew Smith, autorul romanului Grasshopper Jungle
 • ,,Albertalli scrie cu credibilitate în vocea unui adolescent de 16 sincer și derutat. Cititorii se vor îndrăgosti nebunește de Simon.”Publishers Weekly
 • ,,Oare suntem absolut convinși că Becky Albertalli pur și simplu n-a furat jurnalul unui adolescent amuzant de atent la ce se întâmplă în jurul lui? Simon și Planul Homo Sapiens este un triumf al înțelepciunii și al jocurilor de cuvinte, care pare cu ușurință ancorat în prezent.”Tim Federle, autorul romanului Better Nate than Ever
 • ,,Te iubesc, SIMON! TE IUBESC! Și iubesc această carte diferită, amuzantă și sinceră.”Jennifer Niven, autoarea romanului Toate acele locuri minunate
 • ,,Becky Albertalli a scris cel mai bun gen de poveste de dragoste: genul acela în care te îndrăgostești de personaje în timp ce ele se îndrăgostesc unele de altele.”Alex Sanchez, autorul romanelor Rainbow Boys și Boyfriends with Girlfriends

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru prilejul de a descoperi această istorie adolescentină încântătoare!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

8 comentarii

 1. Felicitari pentru recenzie! Asa este, cartea este foarte buna, cu o tematica de actualitate (identitatea sexuala, rasismul, comunicarea online) si se citeste foarte usor, ii este accesibila oricui.

 2. Felicitari pentru captivanta recenzie!
  Ca si tine, nu am acordat atentie cartii pana nu am auzit de ecranizare. Acum, ma bucur tare mult ca am ajuns sa o citesc. Si ca am descoperit o autoare foarte buna.
  Astept cu nerabdare volumul 2 din serie. O pasarica de la Epica mi-a soptit ca ni se pregateste ceva – povestea lui Leah ❤

 3. Felicitări pentru recenzia tentantă! Nu mă atrăsese romanul ăsta, nu știu de ce, dar m-ai făcut curioasă și cred că îl voi testa și eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s