,,Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia” de Andrei Cornea

Andrei Cornea s-a născut în 1952. Licență în istoria și teoria artei la Academia de Arte Frumoase (1976). Licență în filologie clasică la Universitatea din București (1980). Doctorat în filologie clasică la Universitatea din București (1994). Muzeograf la Muzeul Național de Artă (1976-1987). Cercetător la Institutul de Istorie a Artei (1987-1990), iar între 1990 și 2006 la Institutul de Studii Orientale ,,Sergiu Al-George”. În prezent, profesor la Universitatea din București.

Scrieri: ,,Forme artistice și mentalități culturale în epoca romano-bizantină”; ,,Scriere și oralitate în cultura antică”; ,,Platon. Filozofie și cenzură”; ,,Când Socrate nu are dreptate”; ,,Noul, o veche poveste”; ,,Realitatea și umbra”; ,,Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății” etc. 

Imagini pentru andrei cornea

Există cărți care te atrag în mrejele lor încă de la primele pagini, care reușesc să te incite permanent, astfel încât dai filă după filă dornic să descoperi continuarea, dornic să afli ce urmează să spună naratorul, fiind sigur că poți fi surprins oricând…

O astfel de carte, pe care am citit-o recent cu o deosebită plăcere, este ,,Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia”, despre care nu mai auzisem înainte, dar care s-a dovedit a fi o surpriză mai mult decât plăcută. Trebuie să recunosc că descrierea de pe a patra copertă m-a convins s-o citesc, mai ales că cadrul acțiunii este plasat la începutul anilor 20, la scurt timp după proclamarea Republicii Turcia, într-o perioadă marcată de schimburile de populație dintre Turcia și Grecia în vederea omogenizării etnice. (Unii dintre voi știți probabil că ,,epoca” lui Ataturk reprezintă o sursă de interes și fascinație pentru mine)

Bănuiam că într-un fel sau altul cartea aceasta se va concentra asupra evenimentelor din secolul trecut (schimburile de populație), dar chiar și așa subiectul abordat – un fals Mesia al evreilor, constituirea unei secte în  inima iudaismului, în secolul al XVII-lea – mi-a plăcut, fără doar și poate.

Personal, nu-mi vine să cred că numele Andrei Cornea mi-a fost străin până de curând, dar cert este că am descoperit un scriitor extrem de talentat, avizat, care se documentează temeinic înainte de a pune pe hârtie o istorie precum cea de față. Modul în care transpune istoria într-un roman dezvăluie harul său de povestitor, capabil să transforme ceea ce ar putea fi, aparent, descrierea unei banale escrocherii religioase într-o poveste captivantă, ce pune cititorul pe gânduri, făcându-l să se gândească la semnificația religiei în lumea de ieri, în lumea de astăzi… în cea de mâine.

Cum probabil ați intuit, subiectul acestei cărți este de natură istorico-religioasă.

Andrei Cornea apelează la tehnica povestirii în ramă. Povestea-cadru are acțiunea plasată în Salonic, în 1924. În timpul schimburilor de populație dintre Turcia și Grecia, autoritățile elene hotărăsc să-i expatrieze și pe membrii sectei donmeh, considerați a fi musulmani și, deci, nepotriviți în peisajul noii Grecii. De asemenea, autoritățile turce se pregătesc să recurgă la toate măsurile necesare pentru a desființa această sectă și a-i dezbina pe membrii acesteia. Astfel, medicul Mehmet Akif – aflat în fruntea comunității donmeh – îi face o vizita rabinului Amarillo, rugându-l să țină spre păstrare o importantă arhivă a comunității.

Ulterior, Mehmet Akif își vitează prietenul, un voltairian pe nume Spiros Philippidis, căruia dorește să-i lase, tot spre păstrare, istoria ce stă la baza credinței donmeh, o poveste pe care Spiros trebuie s-o aștearnă pe hârtie și pe care s-o păstreze cu sfințenie, căci ar putea constitui ultima mărturie a existenței acestei comunități.

Timp de mai multe zile, ultimele înainte de plecarea lui Mehmet Akif din cosmopolitul Tesalonic, vine acasă la Spiros, căruia îi relatează, pe îndelete, viața și activitatea lui Șabbatai Țevi, un individ pe care mulți l-ar considera nebun, dar care pentru alții a constituit întruparea lui Mesia, cel mult așteptat de poporul iudeu.

Acest Șabbatai Țevi, contemporan al lui Mehmet al IV-lea, e în stare de orice profanare, de orice erezie, susținând că face binele păcătuind, că vrea să mântuiască omenirea prin încălcarea legilor Torei. Căsătorit cu o prostituată și o vrăjitoare, recunoscut drept Mesia de către ,,profetul” Nathan Așkenaz, Șabbatai și-a petrecut o bună parte din viață propovăduind o învățătură de credință pe care mulți rabini, mulți credincioși o considerau eretică, dar în care, unii dintre ei, au ajuns să creadă. Șabbatai le-a promis oamenilor instaurarea liniștii și ordinii primordiale, renașterea regatului Israelului, dar toate s-au dovedit… minciuni.

Este fascinant modul în care această sectă – donmeh – ia naștere, modul în care rezistă timp de câteva secole, fiind sortită, la un moment dat, dispariției.

Consider că este necesară o precizare. Membrii sectei donmeh sunt prin naștere evrei, dar au ales să se convertească la Islam pentru o mai bună integrare în societatea otomană. Chiar și așa, ei continuă să iudaizeze în secret, ascunzându-se de ceilalți, neacceptând căsătorii în afară comunității.

Mai multe despre povestea lui Șabbatai, despre comunitatea donmeh rămâne să aflați citind romanul lui Andrei Cornea.

Ceea ce am apreciat în mod special este talentul cu care autorul conturează atmosfera epocii, raportarea poveștii lui Șabbatai la contextul politico-istoric al vremii. Rezultatul este un roman istoric irezistibil, perfect pentru cei pasionați de istoria religiilor, de modul în care religia, credințele de tot felul, sectele se răsfrâng asupra vieții cotidiene, influențând în mod direct politica și destinele a sute, mii, poate chiar milioane de oameni (după caz).

La sfârșitul acestei cărți vă veți pune multe întrebări privind religiile și impactul lor asupra societății umane. Poate chiar veți dori să citiți, să aflați mai multe, ceea ce nu poate fi decât minunat.

Vă recomand să citiți ,,Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia”, un volum fermecător, pe care cei dornici de o lectură solicitantă, excepțională îl vor adora!

Mulțumesc Librăria Online Libris pentru prilejul de a citi acest roman istoric fascinant!

,,Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, la un preț cât se poate de avantajos, alături de alte titluri ce poartă semnătura domnului profesor Andrei Cornea!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s