,,Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga

RalucaAlina Iorga, cunoscută pe facebook drept Iris Sânziana, îmi este prietenă de ani buni, motiv pentru care vestea publicării romanului său m-a încântat peste măsură, mai ales că-i cunoșteam pasiunea și admirația pentru Vlad Țepeș. La scurt timp, am avut șansa de a-i citi romanul de debut și chiar de a vorbi despre acesta la lansare (mai multe detalii pe Literatura pe tocuri).

35474343_1582083918581061_4425545473008336896_o.jpg
Eu și autoarea la lansarea cărții (Credit foto: Nicu Iorga, tatăl Ralucăi)

Ce pot spune despre autoarea Raluca și despre romanul ,,Până la sfârșitul timpului”? (Îmi voi expune punctul de vedere, deopotrivă, din perspectiva cititorului pasionat, cât și din cea a viitorului istoric)

În primul rând, cititorul din mine a fost plăcut surprins de coperta realizată într-o manieră artistică, extrem de sugestivă. Pe chipul autoarei (căci ea este muza acestei opere de artă), ce coincide cu cel al protagonistei, se poate citi fascinația față de Vlad, iubirea pe care i-o poartă. În schimb, privirea plecată a lui Vlad sugerează resemnare, deznădejde într-o lume meschină, înțesată de minciuni, în care frumosul este, adesea, profanat.

Titlul – extrem de profund – te invită la lectură. Eu asta am făcut… și nu-mi pare rău!

Am parcurs această carte pagină după pagină, cu ochii măriți de încântare. Autoarea reușește să ne invite într-o călătorie fascinantă în secolul al XV-lea, prin Valahia câmpurilor de grâne ce strălucesc în lumina soarelui, pe la Curtea Regală de la Buda, de la Edirne. Atmosfera de epocă este surprinsă cu măiestrie, iar personajele sunt conturate cu un autentic talent de portretist.

Istoria debutează astfel… O tânără, pe care personal am identificat-o ca fiind Raluca, o mască a autoarei, călătorește alături de prietenii săi la Sighișoara, în timpul celebrului festival medieval. În acest loc, realul și fantasticul se împletesc pe nesimțite, astfel încât protagonista ajunge să-l întâlnească pe însuși Vlad Țepeș, al cărui suflet nu se poate odihni în pace din cauza unui blestem, din cauza minciunilor rostite despre el…

Tânăra este dornică să-l ajute, e capabilă să-și sacrifice propria viață pentru el… Cum se va sfârși această poveste?

În al doilea rând, o apreciez foarte mult pe Raluca pentru felul în care îl prezintă pe Vlad Țepeș… mai uman… mai sensibil… mai onest… Această carte are drept obiectiv spulberarea miturilor și legendelor ce învăluiesc personalitatea lui Vlad. Această carte nu îi este dedicată lui Draculea sau unui vampir însetat de sânge, ci domnitorului valah Vlad Țepeș.

Am constatat de la bun început faptul că Raluca s-a documentat extrem de mult și de bine în vederea construirii acestui roman. Din acest motiv, nu pot decât să-i adresez un călduros Chapeau bas!

Referindu-mă la perspectiva de viitor istoric, pot spune că misiunea Ralucăi, aceea de a scoate adevărul la lumină, este, fără doar și poate, importantă, esențială chiar. De ce? Fiindcă este vital să ne cunoaștem istoria, s-o înțelegem cât mai bine. Cum am mai spus și cu alte ocazii, istoria face parte din identitatea noastră națională, iar, în prezent, trebuie să ne definim o identitate națională, o conștiință istorică mai mult decât oricând, căci fără acestea nu suntem decât niște marionete ce pot fi manipulate de oricine… de orice.

În final, vreau să recomand romanul ,,Până la sfârșitul timpului” tuturor celor care își doresc să se delecteze cu povestea adevăratului Vlad Țepeș, celor ce vor să descopere o altă latură, un alt chip al unuia dintre cei mai semnificativi oameni politici și conducători din istoria neamului românesc.

De asemenea, recomand această carte celor pasionați de povești frumoase, bine scrise, capabile să transmită emoție – Raluca reușește din plin -, să contureze o epocă apusă.

,,Se spune că orice început are şi un sfârşit! Dar ce se întâmplă atunci când nu ştii când a început totul şi mai ales când şi cum se va sfârşi?”

Mulțumesc Ralucăi pentru prilejul de a descoperi un fragment de istorie… relatat altfel!

,,Până la sfârșitul timpului” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s