,,Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieții” – volum editat de Sorin Cristescu

Regina Maria a României s-a născut în 1875 la Eastwell Park în Marea Britanie, ca fiică a ducilor de Edinburgh, Alfred de Saxa-Coburg și Gotha, respectiv Maria Alexandrovna Romanova, și nepoată a reginei Victoria I și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În 1893, Maria este căsătorită, din dorința mamei, cu Ferdinand, principe de coroană al României, descendent al familiei Hohenzollern-Sigmaringen. Principesa Maria a oferit României trei prinți (Carol – viitorul rege Carol al II-lea, Nicolae, Mircea – mort la doar 3 anișori) și trei prințese (Elisabeta, Maria – Mignon, Ileana).

În 1914, odată cu moartea lui Carol I, Ferdinand îi succede, Maria devenind Regină a României în zorii Primului Război Mondial, o conflagrație ce avea să-și pună amprenta inclusiv asupra personalității sale. În vreme de război, Regina s-a făcut remarcată datorită intensei sale activități caritabile, datorită prezenței sale pe câmpul de luptă, în spitalele ticsite de răniți, de bolnavi, fiind supranumită drept ,,Mama răniților”. Ulterior, Regina Maria a reprezentat interesele României la Conferința de Pace de la Paris, contribuind la recunoașterea Marii Uniri de către Marile Puteri Aliate.

Întreaga viață, Regina a lucrat în folosul țării sale adoptive, de care a legat-o o dragoste profundă. Până la decesul său, survenit în iulie 1938, Regina nu a încetat să constituie un simbol al monarhiei, fiind înconjurată de iubirea românilor chiar și după ce a trecut ,,pragul tăcerii veșnice”…

Cu puțin timp în urmă, în data de 18 iulie, s-au împlinit 80 de ani de la trecerea Reginei Maria la cele veșnice. Peste tot în țară s-au desfășurat evenimente, i s-au adus omagii celei mai iubite românce, pe parcursul acestui an au fost publicate mai multe lucrări dedicate Reginei, această serie de manifestări suprapunându-se peste cele dedicate Centenarului. Nu pot să spun decât că interesul acordat acestei personalități istorice de seamă m-a bucurat, motiv pentru care nu am ezitat să iau parte la evenimente sau să citesc noile apariții editoriale.

Fără doar și poate, una dintre publicațiile cele mai semnificative ale acestui an, referitoare la Regina Maria, este reprezentată de volumul de însemnări din ultima parte a vieții acesteia, și anume perioada martie 1937-iulie 1938. În acest sens, îmi mărturisesc aprecierea nețărmuită pentru Grupul Editorial Corint (coordonatoarea colecției Istorie cu blazon) și istoricul Sorin Cristescu, cel care a tradus, editat și adnotat, în premieră, aceste pagini de jurnal, extrem de importante pentru istoriografia românească.

Probabil vă întrebați de ce sunt importante însemnările Reginei Maria și, în particular, cele din ultimul an de viață al Majestății Sale. Trebuie să recunoaștem că obiceiul conștiincios al Reginei de a așterne în jurnal evenimentele fiecărei zile, fie că ne referim la incidente din viața publică a țării, fie la întâlniri de ordin personal, audiențe, constituie o semnificativă sursă documentară pentru cei dornici să afle mai multe despre Familia Regală a României, despre Regina Maria, despre oamenii cu care aceasta intră în contact și pe care nu ezită să-i caracterizeze, dând dovadă de un talent desăvârșit de portretist.

Referindu-mă strict la acest volum de însemnări, lectura acestuia ne permite să aruncăm o privire în viața privată a Reginei, să constatăm modul în care și-a trăit ultimul an de viață, marcat de o boală greu de identificat și, implicit, de tratat corespunzător. Pe măsură ce dăm paginile, suntem martori ale suferințelor Reginei, ale speranțelor sale, ale momentelor în care își pierde și ultimul strop de nădejde… Devenim spectatori tăcuți, capabili să privească dincolo de chipul veșnic tânăr al Reginei și să-i citească gândurile…

De asemenea, citind printre rânduri putem să distingem detalii de culise, ca să le numim astfel, precum relația Reginei cu copiii săi, precum animozitățile din sânul Casei Regale (între Carol și Nicolae), precum evoluția vieții politice românești și internaționale (în privința căreia Regina era mereu la curent).

Ultima însemnare a Reginei datează din ziua de 11 iulie 1938, cu o săptămână înainte de a-și da ultima suflare, scrisă la Weissar Hirsch, unde se afla la tratament, înainte de a se întoarce în ,,dulcea Țară”. O voi reda mai jos și voi lăsa ca rândurile Reginei să vorbească în locul meu despre această femeie cu un fin spirit de observație, obișnuită să treacă prin filtrul gândirii tot ceea ce întâlnește, află, descoperă:

,,Valentine a venit de la Marienbad ca să mă vadă. A sosit azi-noapte, va rămâne toată ziua de azi și va pleca mâine dimineață. O să doarmă în camera mea de rezervă, care a fost foarte utilă pentru diferiții mei oaspeți, dar s-a cam resimțit în finanțele mele.

Îmi place Valentine, este o ființă onestă, deși cam moale și plină de autoindulgență. Trebuia să fi slăbit la Marienbad, dar este încă imens de grasă. Am luat-o ca să-mi povestească despre dulcea Țară cât de mult poate ea. Este întotdeauna foarte deschisă și lipsită de teamă în a se exprima. Nu este deșteaptă, dar este perspicace și nu este deloc mărginită.

Pentru prima dată astăzi am avut temperatura normală, atât dimineața cât și seara.”

Postfața ce poartă semnătura doctorului Mihail Mihailide reprezintă o sinteză a dosarului medical al Reginei, discutând din perspectiva medicului de astăzi diagnosticul și cauzele morții acesteia. Albumul foto de la final vine ca o completare, aducând la cunoștința cititorului instantanee din ultimii ani de viață ai Reginei Maria.

Riscând să mă repet, susțin că volumul ,,Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieții” reprezintă o sursă documentară impresionantă, dar și o poartă spre inima și mintea  unei femei ce a fascinat și ce nu încetează să fascineze. De aceea, această carte își merită pe deplin locul în bibliotecile noastre.

Mulțumesc Editurii Corint pentru prilejul de a studia aceste însemnări! Volumul ,,Regina Maria. Însemnări din ultima parte a vieții” poate fi achiziționat de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

8 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s