,,Acum mă înalț” de Kiersten White

Kiersten White este autoarea trilogiei bestseller Paranormal conform New York Times; thrillerele întunecate Mind Games și Perfect Lies, The Chaos of Stars și Illusions of Fate. Este de asemenea co-autoare, alături de Jim Di Bartolo pentru volumul In the Shadows. Trăiește împreună cu familia pe malul oceanului în San Diego iar, în ciuda aparentei perfecțiuni, visează la locuri și timpuri îndepărtate…

Imagini pentru kiersten white corint

Anul trecut citeam ,,Și mă întunec” (despre care am scris aici), primul volum al seriei Saga Cuceritorului, o frumoasă și reușită, aș spune, reinterpretare a unui fragment din istoria Valahiei secolului al XV-lea, din perioada suzeranității otomane, și a Europei de Sud-Est.

Anul acesta am citit ,,Acum mă înalț”, continuarea poveștii ce-i are drept protagoniști pe Lada Drăculea (un erou feminin ce-i ia locul lui Vlad Țepeș), Radu cel Frumos și Mehmed al II-lea. Pot afirma cu mâna pe inimă că al doilea volum al seriei este mai bun decât primul, căci am constatat o oarecare evoluție în ceea ce privește scriitura autoarei.

Sunt conștient de faptul că autoarea mai are de lucrat la capitolul documentare și evocare a epocii istorice, însă acest volum mi-a plăcut datorită aventurilor la care iau parte frații Radu și Lada Drăculea, datorită personajelor pe care ți-e imposibil să nu le îndrăgești și fiindcă surprinde, deopotrivă, Valahia cu ale sale lupte pentru tron și Constantinopolul slăbit de timp, căzut în mâna lui Mehmet al II-lea Fatih (Cuceritorul).

Istoria personajelor noastre se derulează, în paralel, pe două fire narative. Pe de o parte, Lada, însoțită de tovarășii săi – foști ieniceri -, încearcă să urce pe tronul țării sale de baștină, ceea ce nu este nicidecum ușor. Refuzul boierilor de a o sprijini are drept urmare o serie de acțiuni îndreptate împotriva acestora, întrucât Lada nu se încumetă de la nimic. Până la urmă, se vede nevoită să accepte o alianță cu Ioan Huniade, cel care i-a uciș tatăl și fratele, un bărbat brav, înțelept, care începe să o înțeleagă pe Lada și s-o aprecieze pentru calitățile sale de ostaș.

Ulterior, Lada începe să adune oameni de rând, țărani asupriți, alături de care înlătură boierii proprietari de pământ, apelând la violență și justificându-și faptele prin lipsa de onestitate a acestora, prin tratamentul aplicat țăranilor legați de glie și, mai ales, prin decăderea Valahiei, nelipsită de potențial în definitiv. Până când își va consolida domnia, Lada va mai avea multe dificultăți de înfruntat, dar și mustrări de conștiință… cu privire la Mehmed și la relația lor incertă.

,,Era un dragon. Era un prinț. Era singura nădejde pe  care o avusese vreodată Valahia de a prospera. Și ea avea să facă orice ar fi trebuit pentru a ajunge acolo.” 

Pe de altă parte, îl reîntâlnim pe Radu, chinuit de o profundă dramă de conștiință, de distanța pe care Mehmed o păstrează față de el, de bănuiala sa că sultanul nu îi împărtășește sentimentele. Fără să-și dea seama la început, fiul de domnitor devine un pion de mare importanță pentru otomani, căci este infiltrat în cetatea Constantinopolului, de unde are să sprijine cu informații asediul asupra Noii Rome.

Însoțit de Nazira – soția sa doar cu numele -, găzduit de diplomatul bizantin și prietenul Ciprian, Radu petrece câteva luni în orașul visurilor lui Mehmed, fără a-și înțelege de multe ori rolul, fără a înțelege următoarele mișcări ale sultanului. Se apropie tot mai mult de Ciprian, regretând faptul că îi ascunde adevărul, dar nu încetează să se gândească la cel pe care-l poate numi… sultanul inimii sale.

Asediul Constantinopolului îl surprinde pe Radu în spatele zidurilor, aparent, de nepătruns. În tot acest timp, este răvășit de sângele vărsat, de credința bizantinilor, de contrastele frapante pe care le întâlnește în această cetate atât de râvnită de Mehmed. Conștientizează duritatea războiului și vrea să priceapă adevărata semnificație a acestuia.

Cucerirea Constantinopolului merită atâtea sacrificii? Merită ca inima sa să se scalde în apele tulburi ale îndoielii, ale suferinței cauzate de dărâmarea unui important edificiu al creștinătății? Merita iubirea lui pentru Mehmed întregul său conflict interior… ce mocnește tot mai tare? Oare a luat-o pe drumul cel bun, îndepărtându-se de Lada și susținându-l neîncetat pe sultan?

,,-Mai crezi în mine? îl întrebă el, brusc redevenind băiatul de la fântână.

-Da, răspunse Radu. Întotdeauna voi crede în tine.

Era adevărul. Știa că Mehmed avea să clădească ceva cu adevărat uluitor. Știa că orașul Constantinopol trebuise să cadă pentru ca Mehmed să nu-și piardă imperiul. Știa că Mehmed era cel mai măreț sultan pe care poporul lui îl cunoscuse. Însă, asemenea iubirii sale pentru Mehmed, nu mai era simplu. 

Radu văzuse de ce era nevoie pentru a fi măreț și nu mai voia să facă parte niciodată din ceva mai mare decât el însuși.”

Felul în care este prezentată cucerirea Constantinopolului mi-a plăcut în mod deosebit, motiv pentru care îmi doresc să mă documentez mai mult despre acest eveniment marcant din istoria Europei și a lumii.

Am apreciat evoluția protagoniștilor Lada-Radu, maturizați de experiențele la care destinul îi supune în drumul lor spre… atingerea celor mai înalte obiective, aspirații. Nu este ușor, vor fi supuși la grele încercări, dar prin vene le curge sângele Drăculeștilor!

Vă recomand cu mare drag această carte și, implicit, întreaga serie! Vă va deschide apetitul pentru istorie, oferindu-vă, totodată, aventură, suspans, dragoste și neprețuite lecții de viață, la fel de valabile/actuale astăzi ca oricând.

Păreri:

  • ,,Splendidă, intensă și convingătoare.” (Booklist)
  • ,,Întru totul șocantă, în cel mai minunat fel.” (Kirkus Reviews)

Mulțumesc Editurii Leda Edge pentru ocazia de a citi continuarea acestei istorii fermecătoare!

,,Acum mă înalț” se poate achiziționa de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

3 comentarii

  1. Cand ai zis de Nazira, m-am gandit la Nazira din Clona :)). Abia astept s-o citesc, parca imi faci in necaz :)) De la Bookfest ma asteapta :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s