,,Indecizii” de Cristina Zarioiu

Despre autor

Mi s-a cerut o biografie, dar dacă citiți cartea o veți descoperi singuri. În schimb, o să vă spun biografia cărții. (IN)DECIZII s-a născut într-o zi agitată de iulie. Am fost la două interviuri pentru job, dar am plecat indecisă de la ambele. M-am dus acasă și m-am aventurat între filele rătăcite de jurnal, conversații întortocheate pe rețele de socializare și amintiri jucate pe o scenă de teatru cu păpuși. Și m-am trezit scriind o carte pe care inițial am pus-o cuminte în sertar. Dar cartea a fost nărăvașă, cerându-și dreptul la tipar și la coperte frumoase. Se pare că vrea cu tot dinadinsul să vă spună ea însăși o poveste despre viață!

Résultat de recherche d'images pour "cristina zarioiu"

Cu ceva timp în urmă, s-a ivit ocazia să citesc o carte despre care nu mai auzisem, scrisă de o autoare tot la fel de necunoscută mie, dar care m-a intrigat datorită descrierii de pe ultima copertă. Am citit-o pe nerăsuflate și pot afirma că mi-a plăcut 🙂

Despre ,,Indecizii”, volumul de debut al tinerei autoare Cristina Zarioiu, este vorba. Despre o scriere cu un oarecare caracter autobiografic, o carte în care autoarea și-a expus sufletul ca într-o vitrină.

Am apreciat scriitura Cristinei, datorită sensibilității și profunzimii ce se ascund în spatele rândurilor și întrucât și-a deschis inima în fața foii de hârtie (sau a documentului word), lăsându-se purtată de suflul inspirației și prinsă în hora muzelor.

,,Indecizii” surprinde prin originalitatea de care dovadă, constituind o carte altfel, o îmbinare între note de jurnal, proză și, ca să le numim astfel, epistole la modă în secolul al XXI-lea, adică conversații, schimburi de idei, sentimente împărtășite pe rețelele de socializare.

Cartea cuprinde trei mari capitole:

Primul adună laolaltă însemnări ale Anei, ajunsă la vârsta maturității, dar căreia îi vine greu să se despartă de trecut, de copilărie, de adolescență. Resimte un sentiment de nostalgie și își caută liniștea interioară, respectiv puterea de a merge mai departe în lectura jurnalului scris odinioară.

,,Suntem o generație fără repere, care vrea să trăiască precum cei din Occident, dar care nu este dispusă să muncească la fel de mult ca și cei de acolo. Suntem o generație care a fost învățată să se îmbete cu iluzii occidentale și să fugă peste hotare, pierzându-și identitatea.”

Al doilea capitol, cel mai mare ca întindere, este reprezentat de transcrierea unei serii de conversații de pe o rețeau de socializare dintre Maria și câțiva bărbați. Fiecare personaj masculin constituie o încercare, o etapă din viața Mariei, aflată în căutarea cuiva care să corespundă idealului său de bărbat, un proces dificil, întrucât tânăra ar putea fi considerată ,,pretențioasă”, când, de fapt, ea este selectivă și dornică să găsească pe cineva care s-o merite, care s-o iubească și s-o respecte așa cum este.

Cel din urmă constituie o povestioară, o alegorie ce o are drept protagonistă pe Mimi, o ființă supusă Păpușarului, celui care-i hotărăște destinul și îi dictează mare parte din alegeri și acțiuni. Mimi se simte protejată de către Păpușar, nu-i lipsește mai nimic, însă tânjește după libertate. Drumul spre independența dorită se dovedește a fi sinuos, presărat cu încercări și lecții din partea Păpușarului, un părinte atotștiutor, o divinitate atotputernică.

,,Atunci când aștepți ceva ori pe cineva, păstrezi în tine un licăr de speranță. Pentru că îți imaginezi că se va întâmpla ceva, ori că acel cineva va veni, chiar dacă nu va fi așa. Cu aceeași speranță te-am așteptat și eu pe tine în seara asta. Da, am sperat. A spera este singurul verb care ne menține pe linia de plutire. Nici nu ne coboară și nici nu ne înalță. Ne lasă să supraviețuim.”

Există și un al patrulea capitol, în care se intersectează poveștile primelor trei, jucând rol de epilog.

Sunt sigur că multor cititori tineri le va plăcea cartea ,,Indecizii”, că se vor regăsi în cuvintele, sentimentele, gândurile Cristinei, că vor considera această carte o radiografie a însăși existenței lor. De asemenea, această carte le va fi pe plac și cititorilor mai în vârstă, căci le va oferi prilejul să retrăiască emoțiile vieții de tânăr cu dilemele, eșecurile și întrebările aparent fără răspuns ce o caracterizează.

Vă recomand cu drag ,,Indecizii” de Cristina Zarioiu, o experiență literară originală și deosebită, un prilej de a învăța, așa cum susține și autoarea, că cele mai importante decizii se iau după ce v-ați întrebat sufletul!

Mulțumesc autoarei pentru exemplarul oferit!

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei Cărturești. 

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s