,,Tobele toamnei (#1)” de Diana Gabaldon

Diana Gabaldon s-a născut pe 11 ianuarie 1952 în Arizona, unde locuiește și astăzi, împreună cu familia. A studiat zoologia la Northern Arizona University și biologia marină la University of California, San Diego, și are un doctorat în ecologie. A fost profesor universitar înainte de a se dedica în întregime literaturii. A semnat numeroase articole științifice și de popularizare a științei înainte de a deveni scriitoare full time. În anul 1991 a debutat cu romanul Călătoarea (recompensat, printre altele, cu Romance Writers of America’s RITA Award), primul volum din seria Outlander, concepută inițial ca trilogie.

Dupa mărturisirea scriitoarei aflate la debut, care era departe de a bănui succesul ce va urma, cartea a rezultat, după o documentare „de modă veche”, din interesul pentru călătoria în timp și pentru universul scoțian. Romanul a cucerit imediat publicul și au urmat încă șapte romane în aceeași serie, toate bestselleruri New York Times: Dragonfly in Amber, Voyager, Drums of Autumn, The Fiery Cross, A Breath of Snow and Ashes, An Echo in the Bone, Written in My Own Heart’s Blood. Seria a fost publicată în 26 de țări și a inspirat, începând cu anul 2014, un serial de televiziune american care se bucură de mare succes. Printre celelalte scrieri ale autoarei se număra seria Lord John, precum și povestiri apărute în antologii și volume colective. 

Imagini pentru diana gabaldon
Diana Gabaldon între Caitriona și Sam, actorii ce le dau viață protagoniștilor Claire și Jamie

,,A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva…”, așa debutează frumoasa poezie a lui Nichita Stănescu. În acest anotimp al disoluției iubirii, al degradării naturii și a sufletului uman, în această vreme a frunzelor veștejite ce împodobesc parcurile odinioară pline de verdeață, ,,Tobele toamnei”, cel de-al patrulea volum al seriei ,,Outlander” constituie o lectură incredibilă, inegalabilă, capabilă să-i ofere cititorului o poveste de iubire nemuritoare, atemporală, pe care nici prezența toamnei nu o poate periclita.

,,În mai puțin de o oră trecusem de la durerea provocată de gândul că-l voi pierde în Scoția la dorința puternică de a face dragoste cu el în iarbă, iar de la asta, la imboldul clar de a-l lovi în cap cu o vâslă. Acum revenisem la tandrețe. 

În cele din urmă, i-am luat mâna, m-am aplecat în față și m-am lăsat în genunchi pe fundul bărcii, între genunchii lui. Mi-am pus capul pe pieptul lui și i-am simțit răsuflarea în par. Nu știam ce să zic, dar făcusem o alegere. 

-Unde te vei duce tu, acolo voi merge și eu și unde vei trăi tu, voi trăi și eu; poporul tău va fi poporul meu și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu. Unde vei muri tu, și eu voi fi îngropată acolo. Pe un deal din Scoția sau în pădurile din Sud. Fă ceea ce trebuie și voi fi alături de tine.”

Dacă la sfârșitul celui de-al treilea volum – ,,Cercul de piatră” – protagoniștii noștri ajunseseră după nenumărate peripeții în Indiile de Vest, în căutarea lui Ian cel tânăr, și mai apoi, direct pe continentul american în urma unui naufragiu, în ,,Tobele toamnei” este înfățișată experiența lui Claire și a lui Jamie în Lumea Nouă, așa cum arăta ea în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Prima parte a volumului (conform împărțirii realizate de Editura Nemira) realizează o monografie a vieții coloniștilor scoțieni în America de Nord, refugiați aici, în bună parte, după înfrângerea suferită pe câmpul de luptă de la Culloden și pentru a-și reconstrui existența de la zero. În aceeași situație ajunge și cuplul Claire-Jamie, întrucât așa-numitul tărâm al făgăduinței i-ar putea asigura lui Jamie Fraser, în sfârșit, un cămin al său, o moșie proprie.

După naufragiul personajelor pe continentul american, acestea înfăptuiesc o călătorie de-a lungul coloniilor – nicidecum lipsită de incidente neprevăzute – până în Carolina de Nord, unde locuiește o mătușă de-a lui Jamie – văduvă și oarbă -, din neamul Mackenzie. Ținând cont de faptul că nu poate vedea și că a rămas fără soț, Jocasta vrea să-l declare pe Jamie moștenitor al său, astfel încât să poată obține sprijinul acestuia pentru a desfășura în continuare afaceri, pentru a face să prospere domeniul de la River Run. În schimb, soții Fraser dau cu piciorul șansei de a-și asigura bunăstarea, preferând să-și aleagă o bucată de pământ nelocuit, aflat la granița cu teritoriile amerindienilor și să contribuie la procesul de colonizare al Lumii Noi.

,,-Nimic nu se pierde, englezoaico, ci doar se schimbă. 

-Asta este prima lege a termodinamicii, am spus eu, ștergându-mi nasul.

-Ba nu, a spus el. Asta e credința.”

Astfel, Claire și Jamie încep o nouă viață (fără sclavi), construindu-și propria casă, gospodărindu-se și muncind din greu, ba chiar făcându-și prieteni în rândul indienilor. Ca întotdeauna, existența le este condimentată de diverse incidente, totul culminând cu conflictele dintre albi și pieile roșii, dar și cu vizita lui John Grey și a lui Willie, fiul ilegitim al lui Jamie.

Din fericire, cititorul nu pierde legătura cu secolul al XX-lea, unde Brianna și Roger își intersectează, nu doar o dată, viețile, unde cei doi încearcă să se cunoască mai bine, să-și definească propriile sentimente. Mai mult decât atât, Roger descoperă un vechi articol de ziar ce consemnează decesul părinților Briannei în incendiul casei lor, undeva prin anii 1770. Vor încerca tinerii să schimbe mersul lucrurilor, așa cum s-au străduit Jamie și Claire să prevină dezastrul de la Culloden?

,,Roger a trăit un moment de regret, văzându-i pe ceilalți atât de hotărâți, atât de mândri, observând că și Brianna participa atât de intens la evenimente. Era un alt secol, situat la două sute de ani de ziua de ieri. 

Oare putea exista un teren comun pentru ei doi, un istoric și o ingineră? El, cu fața îndreptată spre misterele trecutului, iar ea, cu fața spre viitor și strălucirea lui orbitoare. 

Apoi atmosfera din încăpere s-a relaxat, au urmat urale și discuții aprinse, iar Brianna s-a întors în brațele lui, l-a sărutat cu intensitate și s-a agățat de el, iar Roger s-a gândit că nu avea nicio importanță că priveau în direcții diferite, câtă vreme rămâneau unul în fața celuilalt.”

Felul în care este descrisă viața în coloniile americane (cu câțiva ani înainte de a-și câștiga independența), cu bune și cu rele, incursiunea la sfârșitul anilor 1960 în SUA și Scoția reliefează talentul autoarei de a evoca locuri distincte, de a contura epoci diferite, de a jongla cu timpul și cu neprețuitele cuvinte.

Personal, vă recomand să citiți această carte (și întreaga serie, daca nu ați început-o încă) și să luați, astfel, parte la o minunată călătorie ce depășește barierele timpului și ale spațiului! Mai mult decât atât, veți fi martorii unor adorabile povești de iubire (între Jamie și Claire, Roger și Brianna) ce reprezintă sarea și piperul acestei serii uimitoare, pe care ar fi păcat să nu o citiți.

,,-Mă simt ca Eva, am spus în șoaptă, urmărind luna apunând în spatele lui, pe deasupra întunericului pădurii. Chiar la marginea Grădinii Edenului. 

Din apropierea buricului meu am auzit un pufnet. 

-Da, cred că eu sunt Adam, a spus Jamie. La poarta raiului. A întors capul și a privit ironic dincolo de râu, spre marele necunoscut, după care și-a lăsat obrazul pe panta pântecului meu. Mi-aș fi dorit doar să știu dacă intram în rai sau ieșeam. 

Am izbucnit în râs, făcându-l să tresară. L-am prins de urechi, îndemnându-l să urce capul pe suprafața alunecoasă a pielii mele. 

-Intrai, am spus eu. La urme urmei, nu văd niciun înger cu sabia de foc. 

S-a lăsat peste mine, cu pielea dogorind ca de febră, iar eu m-am cutremurat sub el. 

-Nu? a murmurat. Da, în fine, cred că nu te-ai uitat prea bine. 

Și sabia de foc m-a rupt de conștiință și mi-a incendiat trupul. Am ars împreună, strălucitori ca stelele nopții de vară, apoi ne-am scufundat înapoi, arși și fără de membre, iar cenușa noastră s-a dizolvat în marea primordială a sării călduțe, vibrând de tresăririle crescânde ale vieții.” 

Mulțumesc Editurii Nemira pentru ocazia de a citi acest volum impresionant!

,,Tobele toamnei (#1)” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s