,,Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari

 Yuval Noah Harari a obținut doctoratul în istorie la University of Oxford și este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie a Universității Ebraice din Ierusalim. În 2012 a primit Premiul anual Polonsky pentru creativitate și originalitate în științe umaniste. Cea mai recentă carte a sa este Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (2015). 

Sapiens, publicată inițial în Israel în 2011, a devenit rapid bestseller internațional, fiind tradusă în peste patruzeci de limbi. 

2a1d25fa549ff2378390613d4514ddc9fefec5c4_2880x1620.jpg
Yuval Noah Harari

De când a fost tradusă și publicată la Editura Polirom cartea de față, mi-am dorit să o citesc, întrucât eram curios să descopăr modul în care este abordată și sintetizată istoria omenirii într-un volum, dar și datorită succesului răsunător pe care l-a înregistrat la nivel internațional.

Trebuie să încep prin a mărturisi că ,,Sapiens” nu este o carte obișnuită, pe care s-o poți citi dintr-o răsuflare. Nicidecum. Mie mi-au trebuit câteva săptămâni (aproximativ o lună) ca să o parcurg, ca să am suficient timp ,,să diger” cele expuse de istoricul israelian Yuval Noah Harari într-un mod pragmatic, obiectiv, realist.

Fără îndoială, Harari tratează istoria, trecutul omenirii la rece, trecându-le prin filtrul rațiunii și dezbrăcându-se de stereotipii, naționalism, subiectivism, mai exact de orice i-ar putea influența procesul de analiză și interpretare istorică. De asemenea, trebuie să recunoaștem că lucrarea de față este rezultatul unei vizibile și semnificative munci de cercetare, căci nu este deloc ușor să rezumi totul ca, mai apoi, să-l transpui într-o carte.

Așa cum o spune și titlul, ,,Sapiens” reprezintă o ,,Scurtă istorie a omenirii”, analizată într-o manieră pe care unii dintre noi ar considera-o, deopotrivă, interesantă și neobișnuită.

Istoria omenirii, așa cum ne-o înfăţișează Harari, este cladită pe baza a trei mari revoluţii, realizate la scară largă: Revoluţia Cognitivă, Revoluţia Agricolă și Revoluţia Știinţifică, fiecare dintre ele constituind un mare salt pe care omenirea l-a realizat, astfel încât astăzi trăim în epoca calculatoarelor, a globalizării, a armelor nucleare.

Totul începe cu apariţia lui Homo Sapiens, undeva în Africa de Est, de unde, ulterior, s-a răspândit pe cele 6 continente ale globului. Acești Homo Sapiens, strămoșii noștri, au suferit așa-zisa Revoluţie Cognitivă, creierul lor a suferit modificări, iar ei au început să vadă viaţa și lumea altfel, să-și dezvolte gândirea și limbajul, contribuind, într-un final, la extincţia altor specii umanoide preistorice (neanderthalieni, Homo erectus). Treptat, Homo Sapiens au ajuns să cucerească lumea.

Mai târziu, cetele de Sapiens, de vânători-culegători s-au văzut nevoite să treacă de la traiul nomad la sedentarism și, implicit, la agricultură, eveniment cunoscut ca Revoluţia Agricolă. În acest moment, a început procesul de distrugere a planetei, prin defrișări, prin destabilizarea unor lanţuri trofice și ecosisteme, prin dispariţia a numeroase specii. Însă procesul de extincţie nu a încetat nici în prezent, la mii de ani distanţă.

Un alt pas important pe care l-a făcut omenirea a fost constituit de unificarea microsocietăţilor preistorice. Cu acest prilej, autorul abordează trei elemente fundamentale care au unit și dezbinat oamenii, dar care au dus la cristalizarea civilizaţiilor de astăzi: imperiile, religiile și banii. Harari le analizează rând pe rând, demitizându-le, surprinzându-le părţile bune și pe cele mai puţin bune, totul pentru a oferi cititorilor o imagine cât mai obiectivă și mai comprehensibilă despre rolul imperiilor, religiilor și banilor.

Cea de-a treia schimbare majoră, produsă la nivelul societăţii omenești este Revoluţia Știinţifică, motorul epocii moderne. Oamenii au descoperit America și au colonizat lumea, au descoperit motorul cu abur și au contribuit la industrializarea planetei, au inventat arme, automobile, rachete, telefoane, calculatoare și continuă să inventeze, șocând prin descoperirile fizicii cuantice, a nanotehnologiei ș.a.m.d.

Noi suntem urmașii direcţi ai acestei revoluţii, îi simţim consecinţele, ne bucurăm de avantajele lumii moderne, confortabile, însă tot noi suntem aceia care suportăm și ,,efectele adverse” ale acesteia asupra mediului înconjurător (încălzirea globală, deșertificarea, epuizarea resurselor) și nu numai.

Harari ne ajută să înţelegem cum a apărut și s-a dezvoltat capitalismul, cum au evoluat anumite state care astăzi se pot mândri cu caracterul lor ,,occidental” și cum au lăsat în urmă, cel puţin până acum, lumea asiatică, de exemplu.

Fără să intre în detalii, autorul creionează o frescă în care se ilustrează modul în care au evoluat reprezentanţii speciei Sapiens de la apariţia lor până astăzi, lăsând puţin loc și pentru ceea ce va urma. Omenirea încă are un viitor, însă depinde de noi dacă va fi unul luminos sau… dimpotrivă.

Un aspect pe care l-am apreciat la această lucrare este permanenta raportare a omului la anumite realități care s-au menținut de-a lungul mileniilor. Oamenii de astăzi sunt, în definitiv, aceiași cu cei de ieri, împărtășind anumite mentalități, anumite slăbiciuni, moduri de a percepe lumea înconjurătoare. Planeta s-a schimbat, fiind prima ,,victimă” a lui Sapiens, însă, în cele din urmă, însuși omul va deveni propria victimă, dacă nu a făcut-o deja .

,,Goana după o viață mai ușoară a dus la o viață plină de greutăți, și asta nu s-a întâmplat pentru ultima dată. Ni se întâmplă nouă astăzi. Câți tineri absolvenți de facultate nu și-au luat slujbe solicitante în companii puternice, jurându-și că vor munci din greu ca să câștige banii care le vor permite să se retragă și să se ocupe de adevăratele lor interese când împlinesc 35 de ani? Dar când ajung la vârsta respectivă au ipoteci mari, copii la școală, case în suburbii care necesită cel puțin două mașini de familie și sentimentul că viața nu merită să fie trăită fără un vin bun și vacanțe scumpe în străinătate. Ce trebuie să facă, să se întoarcă la dezgropat rădăcini? Nu, își întețesc eforturile și continuă să muncească ca niște sclavi.”

Permenentul raport trecut-prezent  ne demonstrează faptul că anumite realități, pe care cu toții le credem uitate, depășite, continuă să fie la fel de actuale, prezente în viețile noastre, poate doar sub o altă înfățișare.

Personal, mă bucur că am citit cartea lui Yuval Noah Harari, că am avut astfel prilejul să-mi acopăr niște lacune și să obțin niște piste de reflecție. Încercând să fiu la fel de obiectiv precum autorul, vă sfătuiesc să cumpărați și să citiți, nu doar o dată, acest volum scris într-un stil accesibil publicului larg.

Istoria nu este un domeniu de cunoaștere demodat sau lipsit de relevanță pentru societatea modernizată din prezent. Ba dimpotrivă. Astăzi, cu toată tehnologia și cu toate avantajele aduse de aceasta, avem nevoie de istorie mai mult decât oricând. La urma urmei, istoria surprinde viața, în cele mai neașteptate și diverse ipostaze.

Păreri:

  • ,,Interesantă și provocatoare… Ne ajută să înțelegem de cât de puțin timp suntem pe acest pământ, de cât de puțin timp există lucruri ca agricultura sau știința și de ce este bine să nu ne luăm ca pe ceva de la sine înțeles.” (Barack Obama)
  • ,,Sapiens abordează cele mai mari probleme ale istoriei și ale lumii moderne, fiind scrisă într-o limbă plină de viață.” (Jared Diamond)
  • ,,O istorie a civilizației captivantă, provocatoare… combinată cu o gândire nonconformistă și fapte uimitoare. Această carte fascinantă și distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată… pur și simplu trebuie să o citești.” (Financial Times)
  • ,,În această analiză exhaustivă a istoriei oamenilor, Harari le oferă cititorilor ocazia să reconsidere totul: de la supraviețuirea lui Homo Sapiens până la fascinanta chestiune a modului în care societatea se organizează prin ficțiuni.” (Booklist)
  • ,,Sapiens îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre… o lectură importantă pentru un sapiens cu preocupări serioase, care reflectează asupra lui însuși.” (The Washington Post)

Mulțumesc Librăria Online Libris pentru prilejul de a descoperi această lucrare istorică incredibilă!

,,Sapiens. O scurtă istorie a omenirii” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, cu transport gratuit, alături de celălalte titluri ce poartă semnătura lui Yuval Noah Harari. 

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

1166978.jpg

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s