,,Parisul anilor nebuni” de Mary McAuliffe

Mary Sperling McAuliffe – Deținătoarea unui doctorat în istorie la Universitatea din Maryland, a predat la mai multe universități și a ținut prelegeri la Smithsonian Institution. A petrecut foarte mult timp în Franța, mai ales la Paris, despre care a scris mai multe cărți: ,,Paris Discovered”, ,,Dawn of the Belle Epoque”, ,,Paris on the Brink”, ,,Twilight of the Belle Epoque”, ,,Clash of Crowns” și ,,Paris Discovered”. Locuiește la New York cu soțul ei și împărtășește cititorilor amintirile și fotografiile din Paris pe blogul ei și pe pagina de Facebook (www.Parismsm.com). 

Orașul Luminilor, cuibul îndrăgostiților, istorie vie, cultură, artă, modă, frumos, atâtea cuvinte ce descriu capitala Franței, Parisul ce a fascinat și ce nu încetează să fascineze, un punct de reper pe harta politică/culturală/economică a lumii. Fără doar și poate, mulți oameni au vizitat Parisul, o bună parte dintre ei l-au iubit, alții l-au găsit inspirator. Mulți au adoptat Parisul, luându-l drept orașul lor de suflet, și mulți alții au fost adoptați de fermecătoarea metropolă.

Orice carte ce are în prim-plan Parisul constituie, desigur, o lectură atractivă, motiv pentru care se cuvine să menționam ,,Parisul anilor nebuni” ce poartă semnătura autoarei de origine americană Mary McAuliffe, prinsă în mrejele orașului de pe Sena și dornică să-i dezvăluie o latură mai puțin cunoscută. Traducerea și apariția acestei lucrări pe scena editorială românească nu poate fi considerată decât o realizare și o sursă de încântare pentru cititori, mai mult sau mai puțin îndrăgostiți de Orașul Luminilor.

à Paris…

Parisul anilor nebuni? Titlul volumului face trimitere la anii ’20, rămași cunoscuți în istorie drept ,,Les Années Folles” sau ,,The Roaring Twenties”, o perioadă în care Parisul a fost cuprins de un zbucium de neasemănat, capitala Franței vibrând datorită talentelor ce s-au stabilit aici, a artei ce atins forme și dimensiuni neașteptate, a evoluției societății occidentale într-o încercare de combatere a conformismului, de luptă împotriva vechilor valori, rânduieli și reînnoirea, pe cât posibil, a universului cultural (și nu numai).

Cartea lui Mary McAuliffe reprezintă o monografie interesantă, ce merită citită și analizată, autoarea reușind să surprindă secvențe semnificative din parcursul tumultos și învolburat al deceniului în discuție.

Capitol cu capitol, cititorul face o incursiune în Parisul acelor vremuri, poate cele mai sclipitoare din interbelic. De la Armistițiul din 1918, Conferința de Pace de la Paris și până la căderea bursei de pe Wall Street din 1929, avem prilejul de a ne familiariza cu oamenii din Parisul pe care și-l alegeau drept casă, loc de a se afirma, de a crea și, cel mai important, de a trăi cele mai înalte senzații, cele mai mari realizări și, deopotrivă, de a resimți pe propria piele eșecurile, decăderile. La urma urmei, tot ceea ce este remarcabil se dovedește a fi doar o scânteie, destinată efemerității.

Prefața acestui volum este realizată de Alina Pavelescu (istoric, arhivist și om de litere), prefață ce îți deschide apetitul pentru lectură. De aceea, îmi permit să citez din frumoasa prelegere, scrisă din perspectivă unei alte mari iubitoare a Parisului:

,,Cartea lui Mary McAuliffe este scrisă sub forma unui caleidoscop sau – ca să reluăm o imagine la modă în anii nebuni, evocată chiar de autoare -, sub forma unui bar de cocktailuri. Nu se limitează la prezentarea boemei pariziene, deși acest subiect oferă suficient material pentru mai mult decât o singură carte, ci situează seducătoarea poveste a Parisului anilor 1920 într-un necesar context politic, economic și social, francez, american și european. Accentul principal cade însă pe geografia sentimentală a Parisului literar și artistic, o geografie care își mută centrul de greutate din pitoreasca periferie Montmartre într-o altă periferie, situată la celălalt capăt al orașului, cartierul Montparnasse.” 

Ceea ce am apreciat, în mod deosebit, la lucrarea de față, excepțională de altfel, este galeria personalităților anilor nebuni, acest colaj în care sunt lipite laolaltă destinele unor nume (arhi)cunoscute: Marie Curie, Coco Chanel, Andre Citroen, Andre Breton, Ernest Hemingway, Gertrude Stein, Le Corbusier, Sylvia Beach, Josephine Baker, James Joyce, Igor Stravinski, Jean Cocteau, Marcel Proust, și asta doar ca să enumerăm o mică parte din ei.

Josephine Baker

Fie că sunt francezi, fie americani ori refugiați ruși, toți acești oameni și-au pus amprenta asupra unor domenii, precum industria automobilelor, pictura, literatura, teatrul, compoziția muzicală, moda, industria parfumurilor ș.a.m.d.

În anii de după Marele Război, s-a reliefat o revoluție de ordin tehnologic, cultural, artistic, motiv pentru care se poate vorbi despre avangardism, de exemplu. Nu trebuie uitat că acești ani de aparent huzur, cu șampanii curgând valuri și cu petreceri demențiale, nu au împiedicat ceea ce a urmat, și anume Marea Criză din 1929, ascensiunea fascismului în Italia și a nazismului în Germania, la care McAuliffe face mici trimiteri, fiindcă în istorie totul se leagă, sub o formă sau alta.

În stilul său enciclopedic și erudit, dar extrem de atrăgător, Mary McAuliffe conturează o frescă a societății ce se perinda prin Paris, prin Montparnasse, ce oferea impresia, chiar justificată, că trăiește fiecare clipă ca și cum ar fi cea din urmă.

Personal, vă recomand cu mare-mare drag ,,Parisul anilor nebuni”, o lucrare foarte bine documentată, captivantă datorită ocaziei de a cunoaște mai bine personaje istorice despre care auzim frecvent, dar despre care nu știm mai nimic. Când veți da ultima pagină, vă veți întreba, ca și mine: Oare cum ar fi fost să trăiesc în anii nebuni? Câtă strălucire, câte minți și chipuri pe care mi-ar fi plăcut să le cunosc!

Până atunci însă, vă doresc LECTURĂ PLĂCUTĂ!

 

Mulțumesc Editurii Corint pentru șansa neprețuită de a face o incursiune în vremea anilor nebuni!

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere. 

Résultat de recherche d'images pour "PARISUL ANILOR NEBUNI"

6 comentarii

  1. Felicitari pentru minunata recenzie! Observ ca iti imbunatatesti stilul pe zi ce trece (sau recenzie ce trece)! Sunt sigura ca si eu m-as fi indragostit de Parisul anilor 20 (nu de cel de acum :)) ). Iti recomand un film, „Midnight in Paris”, sigur iti va placea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s