,,Zile de Crăciun” de Jeanette Winterson

Născută în 1959, la Manchester, Jeanette Winterson este crescută de o familie de evangheliști penticostali în orășelul Accrington din Lancashire. La 15 ani, adolescenta, pe care părinții o destinaseră unei cariere de misionariat în Africa, își părăsește căminul. Pentru a-și putea continua studiile, lucrează ca vânzătoare de înghețată, îngrijitoare într-un ospiciu, asistentă a unui antrenor de pompe funebre. Este admisă la St Catherine’s College din Oxford, unde absolvă cursurile de literatură engleză. Stabilită la Londra, publică în 1985 prima carte, cu o pronunțată temă autobiografică, Portocalele nu sunt singurele fructe, care îi aduce Whitbread First Novel Award. Ulterior, publică Pasiunea, Sexul cireșilor, Scris pe trup, O paranteză în timp, dar și nuvele, cărți pentru copii și scenarii de film. În 2006, Jeanette Winterson a devenit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), iar în 2016 a fost aleasă în seria BBC’s 100 Women. 

Image associée

Nu a trecut mult de când sărbătorile de iarnă s-au sfârșit, însă, fără doar și poate, atmofera festivă încă persistă, cel puțin, în sufletele noastre, alături de dorința unei vacanțe prelungite (Cine nu ar mai vrea niște zile libere? 😀 ). Din acest motiv, m-am gândit că ar fi perfect să vă împărtășesc impresiile mele referitoare la o carte extrem de simpatică, pe care am savurat-o la sfârșitul lunii decembrie și pe care am îndrăgit-o nespus.

Despre Jeanette Winterson am mai auzit vorbindu-se, însă ,,Zile de Crăciun” constituie primul volum pe care am ales să-l citesc. Și nu-mi pare rău. Deoarece am descoperit cu surprindere o scriitoare talentată, sensibilă, ce nu se încumetă de la a-și expune sufletul pe foaia de hârtie. Scriitura sa este lejeră, accesibilă oricărui cititor, însă în cazul ei valorează, deopotrivă, și ceea ce scrie și modul în care o face.

De ce mi-a plăcut în mod deosebit ,,Zile de Crăciun? Înainte de toate, Crăciunul reprezintă sărbătoarea mea de suflet, o perioadă a anului pe care o aștept mereu cu nerăbdare și cu entuziasm, prilej cu care îmi doresc să lecturez scrieri tematice, capabile să surprindă atmofera festivă, să ofere cititorului un strop de magie. Cartea lui Jeanette respectă aceste criterii, cu siguranță. Mai mult decât atât, am apreciat sincretismul genurilor abordate în cele 12 povestiri (nuanțe de thriller, mistery etc) și asocierea lor cu 12 rețete, numai perfecte pentru a fi pregătite în perioada cuprinsă între Crăciun și Anul Nou (rețetele sunt încadrate și ele în niște relatări, inspirate din viața autoarei).

După o introducere ce cuprinde un istoric al Crăciunului și al obiceiurilor asociate acestuia, mai mult decât binevenit pentru cei nu tocmai inițiați în domeniu, cartea se prezintă ca o incredibilă antologie de povestioare, scrise de Jeanette în ani diferiți, în momente distincte ale existenței sale, din punctul meu de vedere extrem de interesante. Fiindcă nu am de gând să transform acest articol într-o recenzie kilometrică și fiindcă știu foarte bine că cititorii nu-i agreează pe cei care oferă PREA multe spoilere, mă voi limita la a vă prezenta una dintre povești, pentru ca, în final, să vă împărtășesc și una din rețetele puse de către autoare la dispoziția cititorului, fie el mai mult sau mai puțin gurmand (eu sigur mă înscriu în prima categorie).

,,Mama de zăpadă” se numără, fără îndoială, printre istorioarele emoționante, care pe mine m-au pus pe gânduri. Jerry, o fetiță minunată, are neșansa de a fi fost părăsită de propriul tată și crescută de o mamă suferindă, ce-și îneacă amarul în alcool, neglijând-o pe ea și lipsind-o, adesea, de cele trebuincioase. În preajma Crăciunului, realizează alături de Nicky, amica sa, un frumos om de zăpadă, de care Jerry se atașează și de la care află de existența unei lumi a ființelor din zăpadă, o lume trecătoare (precum zăpada), dar care renaște în fiecare iarnă, la fel cum pasărea Phoenix se întrupează mereu din propria cenușă. De la acest om de zăpadă – botezat Mama de zăpadă -, Jerry învață lecția iubirii ce deține puterea de a schimba orice, de a topi până și gheața din sufletele oamenilor. Mama de zăpadă este cea care îi demonstrează fetei că de Crăciun pot avea loc minuni, însă pentru asta trebuie să fii dispus să crezi și să-ți deschizi inima, s-o lași inundată de căldura generată de iubire…

Rămâne ca voi să le descoperiți și pe celălalte 11. Nu mă îndoiesc că vă vor fi pe plac, că veți aprecia oscilarea între trecut și prezent, între realitate și fantastic, magie, superstiții.

Și rețeta promisă:

,,ȘARLOTA NEW YORK A LUI KATHY ACKER

Aveți nevoie de:

  • o livră (570 ml) de lapte
  • un pic de frișcă 
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 1 uncie (30 g) de zahăr tos sau demerara cernut
  • 2 lingurițe de faină (opțional)

Metoda:

Bateți bine gălbenușurile într-un castron, până se fac pufoase. Albușurile le puteți folosi pentru a face merengue sau omletă. În timp ce bateți ouăle, adăugați și zahărul. 

Puneți pe foc laptele și frișca, dar nu le fierbeți. Turnați amestecul de lapte în castron, peste cel de ouă, și bateți, bateți, bateți!

Puneți totul înapoi în oală și așezați oala pe foc. Nu dați compoziția în clocot!

Da, puteți adăuga brandy sau rom. Unora le place să adauge vanilie – caz în care ea se pune odată cu laptele și frișca. 

Și, asemenea domnului Bird, puteți adăuga făină pentru îngroșare – doar câteva lingurițe, împreună cu amestecul de ouă, NU cu cel din lapte, și bateți, bateți, bateți.

Cel mai bine amestecați cu un tel din metal. Eu folosesc unul din aramă, și un castron din aramă, și o oală din aramă, dar asta doar pentru că-mi place cum arată. 

Esențialul e să amesteci întruna în clipa în care ai pus crema înapoi în oală și apoi pe foc. Dacă apelez la un poet sau la un visător să amestece pentru tine, s-ar putea să te trezești cu niște jumări.

Șarlota trebuie servită imediat. Și mâncată.”

Vă recomand cu mare drag ,,Zile de Crăciun”, o carte care vă va face inimile să vibreze de emoție și de farmecul sărbătorilor hibernale! O lectură ca o oază inclusiv în restul anului, când simțiți nevoia să evadați  din tumultul cotidian…

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru prilejul de a mă bucura de această carte incredibilă! 

,,Zile de Crăciun” poate fi achiziționată de pe site-ul Libris.ro, alături de alte titluri ce poartă semnătura scriitoarei Jeanette Winterson. 

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s