,,Adulții ăștia” de Caroline Hulse

Caroline Hulse își petrece cea mai mare parte a timpului scriind, în felul acesta îndeplinindu-și visul de a avea un job pe care să-l poată în pijamale. De asemenea, lucrează și în resurse umane. Fire competitivă,  iubește să joace cărți și poate fi găsită, adesea, în cazinouri jucând poker. Locuiește împreună cu soțul ei în Manchester, Marea Britanie, unde cei doi au grijă de un câine mic, care controlează totul.

Imagini pentru caroline hulse

Ne aflăm deja la sfârșitul lunii ianuarie, sărbătorile de iarnă sunt deja pradă uitării, însă, chiar și așa, îmi permit să vă recomand o carte extrem de interesantă, tradusă și publicată la Editura Corint, numită sugestiv ,,Adulții ăștia!”.

Romanul ce abordează, aparent, tematica Crăciunului se dovedește a fi o lectură perfectă pentru orice moment al anului, întrucât atmosfera festivă, hibernală se situează în plan secund, constituind doar un pretext și un fundal pentru acțiunea propriu-zisă a cărții.

,,Adulții ăștia!” reprezintă o scriere atrăgătoare, caracterizată de un stil lejer, accesibil publicului larg, dar care reușește să se focalizeze pe relațiile dintre oameni, pe părțile bune și mai puțin bune ale vieții de cuplu, pe raporturile dintre părinții divorțați și copii, pe dezvoltarea psihică a celor mici (serios influențată de acțiunile ,,celor mari”), pe iubire (sub diferitele sale forme), dar și pe semnificația familiei, ca nucleu social și ,,cuib” pentru copii. Personal, am apreciat atenția acordată laturii psihologice, transformând o lectură ușurică, de vacanță într-o carte ce pune cititorul pe gânduri asupra unor probleme de actualitate.

Cine ar fi crezut că doi foști soți ar putea petrece Crăciunul, laolaltă cu actualii lor parteneri? Oricât de dubios și de bizar ar suna, această perspectivă a fost posibilă în cazul lui Matt (un tip imatur, rebel, nonconformist, pasionat de jocuri video) și a lui Claire (o avocată extrem de atrăgătoare, organizată, tipicară, pe scurt: opusul lui Matt), părinții lui Scarlett, o fetiță de 7 ani, dornici să-i ofere acesteia un Crăciun în familie, ca odinioară. Doar că excursia la Happy Forest, un domeniu de vacanță special amenajat pentru sărbătorile de iarnă, impune și participarea lui Alex (actuala iubită a lui Matt, cercetător în domeniul medicinei, înzestrată cu rațiunea și curiozitatea omului de știință, puțin excentrică) și a lui Patrick (partenerul lui Claire, un avocat narcisist, obsedat de corpul său, de exercițiile fizice, de care Claire plănuiește să se despartă). Stranie distribuție!

Cei patru adulți, Scarlett și Posey (prietenul ei imaginar; un iepure Made in China) se văd astfel puși în situația de a petrece câteva zile împreună, ca și cum ar fi ceva absolut normal și ușor de acceptat de către fiecare în parte. În ciuda vârstei lor, ,,cei mari” recurg, nu doar o  dată, la gesturi prostești (de la beții necontrolate, gelozii, certuri la amenințări cu tirul cu arc), uitând, în anumite clipe, de obiectivul vacanței: Scarlett.

Prezentată într-o lumină sarcastică și, deopotrivă, umoristică, aventura protagoniștilor pe domeniul de la Happy Forest constituie un prilej pentru ca anumite disensiuni, probleme să se rezolve. Matt și Claire ajung să se înțeleagă unul pe altul și să dea uitării trecutul, Patrick și Claire conștientizează că relația lor nu are un viitor, Matt și Alex își demonstrează că sunt compatibili, iar Scarlett, martoră a evenimentelor și a vieții complicate a părinților săi, face primii pași dinspre copilărie spre adolescență, renunțând chiar și la Posey, un pas cât se poate de decisiv.

Bineînțeles că totul nu se sfârșește aici. Punctul culminant îl constituie rănirea lui Patrick și internarea sa în spital, urmare a unui ,,joc” prostesc. În paralel cu firul narativ principal, se prezintă derularea anchetei, în vederea determinării cauzelor accidentului și a identificării făptașului, ocazie cu care se reliefează clar contrastul dintre ceea ce sunt și ceea ce par să fie cei 4 adulți, cu bune și cu rele.

Vă recomand să citiți ,,Adulții ăștia!”, un roman construit într-o manieră inteligentă, deși subiectul ar putea trece drept banal, clișeic. Fie că alegeți să luați cu voi această carte în vacanța de Crăciun (la Happy Forest sau oriunde altundeva), fie că preferați s-o lecturați în fotoliul vostru de citit, cu o ceașcă de ceai fierbinte alături, nu mă îndoiesc că vă va oferi câteva ore de tihnă, de râs și de cugetat asupra unor chestiuni, de obicei, minimalizate, dar, în definitiv, destul de serioase.

Mulțumesc Editurii Leda Edge pentru ocazia de a mă delecta cu această carte extrem de simpatică!

,,Adulții ăștia” de Caroline Hulse poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s