,,Mihai Eminescu, românul absolut” de Lucian Boia

Lucian Boia, născut în București la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Opera sa, întinsă și variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România și în Franța, precum și traduceri în engleză, germană și în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor și a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr și ficțiune) și la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât și prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viața extraterestră și sfârșitul lumii până la comunism, naționalism și democrație.). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franței și a Germaniei. În 1997, lucrarea sa ,,Istorie și mit în conștiința românească” a stârnit senzație și a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naționale. 

Volume publicate la Humanitas: Istorie și mit în conștiința românească; Două secole de mitologie națională; Occidentul. O interpretare istorică; ,,Germanofilii”. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial; Tragedia Germaniei: 1914-1945; Balcic. Micul paradis al României Mari etc. 

Imagini pentru lucian boia

După cum bine știți, luna trecută l-am sărbătorit, ca în fiecare an, pe poetul național Mihai Eminescu. Festivități publice, serbări școlare, recitaluri de poezie… toate au făcut parte din programul zilei de 15 ianuarie.

Personal, îi port un respect marelui poet, îl consider a fi unul dintre geniile culturii române (fie el insuficient înțeles). Trebuie să recunosc că, datorită liricii sale, m-am îndrăgostit de poezie și că pentru mine ,,Luceafărul” reprezintă cea mai frumoasă operă pe care elevul român are prilejul de a o studia la ora de limba și literatura română. Mihai Eminescu este inegalabil și, din acest motiv, iubit și criticat deopotrivă.

Pentru a marca în vreun fel atmosfera festivă, am decis să citesc lucrarea ,,Mihai Eminescu, românul absolut” ce poartă semnătura istoricului Lucian Boia, fiind curios de viziunea acestuia. Probabil vă întrebați de ce tocmai un istoric abordează acest subiect și de ce nu-l lăsa în seama profesorilor de limbă română, a criticilor literari, motiv pentru care vă voi oferi și un răspuns. Mihai Eminescu, la fel ca Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul ș.a.m.d., ocupă un loc semnificativ în galeria personalităților de seamă din trecutul națiunii române, capabil fiind să-și pună amprenta asupra epocii sale și să lase o moștenire posteriorității, evitându-se astfel căderea sa în uitare. Mihai Eminescu are meritul de a fi supranumit ,,poetul național al românilor”, fiindcă a contribuit la consolidarea și evoluția literaturii și culturii românești prin intermediul operelor de valoare pe care le-a realizat în timpul vieții. În consecință, Mihai Eminescu face parte din istoria României.

Am parcurs cu răbdare și curiozitate cartea lui Lucian Boia și se cuvine să vă împărtășesc faptul că am fost plăcut surprins. De ce?

În primul rând, Lucian Boia nu s-a avântat pe teritoriul criticii literare, nu și-a stabilit drept obiectiv reinterpretarea creației eminesciene sau emiterea unor judecăți de valoare. Nu. În schimb, autorul a sintetizat istoria evoluției mitului Mihai Eminescu, înfățișând pe o scară cronologică modul în care poetul și poezia sa au fost percepute în momente diferite ale ultimului secol și jumătate, vizând mentalitatea românească și încercările de politizare și de susținere ale unor regimuri/ tendințe pe baza discursului poetic (și publicistic) eminescian.

Pornind de la debutul literar al lui Eminescu, Lucian Boia evidențiază părerile împărțite ale criticilor contemporani lui și faptul că abia moartea poetului, ca urmare a unei boli crunte, a reprezentat primul pas spre proiectarea lui Eminescu în imaginarul colectiv românesc, acesta începând să fie citit mai mult decât în timpul vieții. Aproape întotdeauna au existat oameni de cultură (într-o mai mică sau mai mare măsură) care fie l-au admirat până la a-i pastișa creația, fie au încercat să-l desființeze ca scriitor. Cert este că primii au avut câștig de cauză, în ultimă instanță!

În secolul al XX-lea, mitul Eminescu a suferit numeroase transformări, turnuri neașteptate, redate cu obiectivitate de istoric. George Călinescu, de exemplu, a conturat o imagine pozitivă asupra poetului, ce continuă să persiste în mediul cultural românesc chiar și în prezent, iar alții s-au folosit de tonalitatea poeziilor, de mesajul transmis pentru a-și susține ideologia (regimul legionar, de exemplu). Perioada comunistă a marcat parcursul poetului… de la indexare (trecerea acestuia în rândul autorilor interziși)… la voce a suferințelor clasei muncitoare (a se aminti interpretarea în cheie socialistă a poeziei ,,Împărat și proletar”). Din păcate, așa cum avertizează Lucian Boia, deși a rezistat probei timpului, mitul eminescian se află astăzi într-un impas, într-o posibilă ,,destructurare”, cauzată de înțelegerea insuficientă și, parțial, eronată a poetului de către români. Astfel, viitorul mitului Eminescu este pus sub semnul întrebării, mai ales fiindcă, în ciuda exploziilor de ,,patriotism” de la jumătatea lunii ianuarie, Eminescu este mai depreciat decât oricând, citit, mai degrabă, din obligație și asociat încă de unii cu reprezentările de factură comunistă.

,,Fiindcă ne-am obișnuit cu un Eminescu mai complex, interpretarea aceasta poate să pară reducționistă. Să nu fie Eminescu decât un cântec, o melodie obsedantă? S-ar putea însă ca tocmai Vianu să aibă dreptate. Toată mitologia eminesciană s-a înălțat pe celebritatea dintâi, izvorâtă din muzicalitatea obsedantă a versurilor. De la o generație la alta, opera și gândirea poetului s-au încărcat cu semnificații, așa că aproape nu mai observăm punctul de plecare. Dar dacă așa stau lucrurile, această muzică misterioasă, marea forță a poetului, se poate dovedi, nesprijinită suficient de alte argumente, și marea sa vulnerabilitate.”

În al doilea rând, Lucian Boia încearcă și, zic eu, reușește să ne convingă de un fapt: în ciuda diferitelor interpretări pe care criticii, politicienii, cititorii le-au oferit lui Eminescu și scrierilor sale, cel mai important este să conștientizăm, pe lângâ valoarea literară a creației, existența unui om numit Mihai Eminescu, un om în carne și oase, cu calități și defecte, un om despre care uităm, acaparați fiind de dimensiunea mitică ce-l înconjoară.

,,Va veni poate vremea când vor obosi și cei care-l înalță atât de sus, și cei care-l coboară atât de jos, iar Eminescu va reveni la condiția lui originară. El e pur și simplu, atât și nimic mai mult (dar nu înseamnă deloc puțin), un mare poet romantic, cu siguranță cel mai de seamă, și încă de departe, pe care l-a dat literatura română în epoca ei clasică.”

Așadar, cartea lui Boia se dovedește o lectură interesantă, intrigantă și care pare să te îndemne să-l citești pe Eminescu și, la fel de important, să-l sărbătorești pe 15 ianuarie pe adevăratul Eminescu, nu pe antisemitul Eminescu, nu pe apostatul Eminescu ș.a.m.d.

Poate, din prisma unora, lucrarea de față sau, măcar, anumite fragmente par exagerate, la fel ca și unele tendințe de demitizare pe care autorul le manifestă. Chiar și așa, eu sunt de părere că merită citită, întrucât, dând la o parte orice interpretări ce-i aparțin lui Boia, constituie un ghid util pentru înțelegerea mitului Eminescu și posibilitatea de a-l cunoaște… altfel.

Vă invit să citiți ,,Mihai Eminescu, românul absolut” și, în plus, vă recomand să vă mai amintiți din când în când de poetului nostru național, nu doar pe 15 ianuarie!

,,Sufletul călătoreşte din veac în veac, acelaşi suflet, numai că moartea-l face să uite că a mai trăit.” (,,Sărmanul Dionis”, Mihai Eminescu)

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru ocazia de a-l cunoaște pe poetul nostru național dintr-o altă perspectivă.

,,Mihai Eminescu, românul absolut” poate fi achiziționată de pe Libris.ro, alături de alte titluri ce poartă semnătura lui Lucian Boia.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

eBook Mihai Eminescu, romanul absolut

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s