,,Tragedia Germaniei. 1914-1945” de Lucian Boia

Lucian Boianăscut în București la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. Opera sa, întinsă și variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România și în Franța, precum și traduceri în engleză, germană și în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor și a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr și ficțiune) și la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât și prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viața extraterestră și sfârșitul lumii până la comunism, naționalism și democrație.). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franței și a Germaniei. În 1997, lucrarea sa ,,Istorie și mit în conștiința românească” a stârnit senzație și a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naționale. 

Volume publicate la Humanitas: Istorie și mit în conștiința românească; Două secole de mitologie națională; Occidentul. O interpretare istorică; ,,Germanofilii”. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial; Tragedia Germaniei: 1914-1945; Balcic. Micul paradis al României Mari etc. 

Imagine similară

Istoria Germaniei reprezintă o sursă de interes pentru oamenii de ieri și pentru cei de astăzi, perioada 1914-1945 surprinzând prin amploarea evenimentelor, prin traseul tumultuos al unuia din marile state europene și prin imaginea complicată pe care a lăsat-o posteriorității.

Dornic să aflu mai multe despre perioada în cauză, să cunosc o perspectivă obiectivă, ce lasă la o parte prejudecățile, asupra evoluției Germaniei de la imperiul din zorii Primului Război Mondial până la căderea regimului nazist și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, am citit volumul ,,Tragedia Germaniei. 1914-1945” ce poartă semnătura istoricului Lucian Boia.

Încă de la început, autorul ne avertizează asupra următorului fapt:

,,Către cititor

Nu trebuie căutat în cele ce urmează un studiu erudit și nici o sinteză cuprinzătoare. Este un eseu, cu punct de plecare în lucrări și interpretări recente. Scenariul propus de autor susține o teză: aceea potrivit căreia derapajul nazist nu poate fi imputat vreunei ,,predispoziții” germane, ci se prezintă ca rezultat al unei tragice înlănțuiri de evenimente.”

Așa cum precizează și autorul, cartea de față se dorește a fi un eseu actualizat, conform ultimelor studii și tendințe istoriografice. Astfel, aduce o perspectivă diferită asupra unor evenimente marcante din prima jumătate a secolului trecut, analiza fiind realizată cu obiectivitate, concizie, într-un limbaj accesibil publicului larg.

Deși istoricii de după cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv cei germani, au atribuit Germaniei responsabilitatea pentru cele două conflagrații, cărora li s-a adăugat pata genocidului evreiesc, în ultimii ani cercetătorii (printre care mulți francezi) au început să judece acuzațiile la adresa Germaniei cu mai multă onestitate, dând la o parte subiectivismul și reacțiile naționaliste. În acest mod, se dorește spălarea (pe cât posibil) onoarei acestei națiunii prin conștientizarea faptului că războaiele mondiale, de exemplu, nu au fost declanșate strict de tendințele expansioniste (ș.a.m.d.) ale Germaniei.

Capitol cu capitol, Lucian Boia pune pe tapet aspecte precum naționalismul, caracterul democratic, expansionismul, rasismul, antisemitismul, vizând o comparație între Germania și alte state, cu scopul clar de a-i înlătura aura de ,,țap ispășitor” și de a reliefa, deopotrivă, vinovăția și victimizarea celor implicați în războaiele mondiale. De la Bismarck, Wilhelm al II-lea și Tratatul de la Versailles până la Al Treilea Reich și ,,soluția finală”, cititorul are prilejul de a parcurge o înlănțuire de evenimente ce culminează cu o tragedie… a evreilor, a germanilor înșiși, și nu numai.

De exemplu, a fost Germania mai naționalistă?

,,Când însă Serbia adună în jurul ei o bună parte a slavilor sudici, formând Iugoslavia, sau atunci când cehii și slovacii alcătuiesc o singură țară, modelul german e dus chiar mai departe decât în cazul Germaniei, alăturând popoare, cu limbi, ce e drept, asemănătoare, dar care s-au dovedit în cele din urmă prea diferite pentru a trăi împreună. Ținând seama de toate aceste exemple, nu apare nimic ,,scandalos”, exagerat sau inedit, în aspirațiile naționale germane. O Germanie Mare ar fi cuprins mai puține minorități decât România Mare, ca să nu mai vorbim de Ungaria Mare, și ar fi fost mai autentic națională decât Iugoslavia sau Cehoslovacia. Și albanezii visează la o Albanie Mare, și bulgarii au vrut o Bulgarie Mare, iar românii chiar au reușit să înfăptuiască România Mare. Germania Mare ar fi fost însă mult mai mare decât oricare dintre statele europene care s-ar fi extins până la ultimele limite etnice și incomparabil mai puternică și, în consecință, amenințătoare pentru echilibrul continentului.”

Personal, găsesc volumul ,,Tragedia Germaniei. 1914-1945” extrem de util, întrucât îți facilitează posibilitatea de a privi destinul Germaniei dintr-o altă prismă, binevenit pentru pasionații de istorie și pentru toți cei dornici să afle mai multe despre lumea în care trăim, o lume guvernată de interese, o lume în care istoria este scrisă zi de zi…

Vă recomand cu drag cartea lui Lucian Boia care, sper eu, vă va îndemna să vă documentați mai mult referitor la acest subiect și să vă conturați o altă imagine despre Germania anilor 1914-1945!

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru prilejul de a afla mai multe despre Germania și ,,tragedia” sa!

,,Tragedia Germaniei. 1914-1945” se poate achiziționa de pe Libris.ro, alături de alte titluri ce poartă semnătura lui Lucian Boia

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s