,,Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II-lea”, volum editat de Simona Preda

Simona Preda este istoric, publicist, eseist. Este licențiată în filosofie și istorie la Universitatea din București și a obținut doctoratul în istorie cu teza ,,Literatura istorică pentru copii în România comunistă. Paradigma omului nou”. A publicat volumele Patrie română, țară de eroi (Curtea Veche Publishing, 2014), ,,Tot înainte!”. Amintiri din copilărie (coautor, alături de Valeriu Antonovici, Curtea Veche Publishing, 2016). În prezent este jurnalist cultural și colaborează cu articole la revistele România Literară, Orizont, LaPunkt.

Imagine similară
Sursă foto

La sfârșitul anului 2018, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, Editura Corint a publicat volumul ,,Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II-lea”, editat de istoricul Simona Preda, în prestigioasa colecție ,,Istorie cu blazon”.

Nu demult, am avut prilejul să studiez această lucrare extrem de interesantă, ce surprinde portretul unei personalități istorice despre care se vorbește puțin, și anume Regina-mamă Elena a României, eclipsată, cel mai adesea, de Regina Maria și de Regina Elisabeta. Din acest motiv, o astfel de lucrare se dovedește mai mult decât binevenită, atât pentru istoriografia românească, cât și pentru informarea cititorului român prin evocarea acestei femei remarcabile.

Cine a fost Elena sau, așa cum o numeau apropiații, Sitta? 

Elena (1896-1982) s-a născut în Familia Regală a Greciei, fiind fiica lui Constantin I al Greciei și a Sofiei de Prusia.

În anul 1921, s-a măritat cu Principele Carol, moștenitorul tronului României, și, după câteva luni, l-a născut pe Mihai. Din nefericire, armonia conjugală de la început s-a destrămat treptat, totul culminând cu decizia lui Carol de a renunța la tron în 1925 și de a pleca în străinătate pentru a-și putea trăi povestea de iubire cu amanta sa, Elena Lupescu. Sitta, în schimb, s-a dedicat educației unicului său fiu, rege în perioada 1927-1930, perioadă în care s-a pronunțat și divorțul ei de Carol.

Odată cu întoarcerea lui Carol și detronarea regelui minor, viața Principesei a luat o turnură nefericită și, în cele din urmă, aceasta a recurs la a părăsi România (1932) și la a se muta la Vila Sparta din Florența, unde își putea primi copilul în vizită doar în timpul vacanței de vară.

Sfârșitul regimului carlist a fost marcat de revenirea Elenei în România, la cererea mareșalului Antonescu, în calitate de Regină-mamă. În puținii ani de domnie ai lui Mihai, mama sa l-a susținut așa cum a putut, remarcându-se în vremea celui de-al Doilea Război Mondial și a Holocaustului ca o apărătoare a evreilor din România, motiv pentru care i-a fost decernat post-mortem titlul de ,,Drept între popoare”.

La 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost forțat de către comuniști să abdice și, la scurt timp, a luat calea exilului, însoțit fiind de Regina-mamă. Aceasta avea să-și petreacă restul vieții la Vila Sparta din Florența și, ulterior, în Elveția.

Despre cartea Simonei Preda

Ținând cont de faptul că există o singură biografie a Reginei-mamă Elena și că Majestatea Sa nu a lăsat însemnări zilnice, jurnale, memorii (exceptând un scurt jurnal din primii ani de viață ai fiului său), Simona Preda și-a asumat o misiune nu tocmai ușoară, dar pe care a dus-o la capăt cu succes, mai exact reconstituirea vieții Elenei din perioada 1921-1932 pe baza corespondenței, a documentelor din epocă, a mărturiilor altor personalități (printre care Regina Maria). Astfel, a luat naștere volumul ,,Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II-lea” ce oglindește probabil cei mai tumultuoși ani din existența Elenei, pornind de la prima întâlnire cu Carol, trecând prin debutul promițător al căsniciei lor, prin animozitățile cu care a fost presărată viața de cuplu, prin divorțul regal, prin încercările de reconciliere și până la exilul ei în Italia.

Pas cu pas, ni se dezvăluie o personalitate fermecătoare, o femeie al cărui portret fizic constituie un pretext pentru sublinierea celui moral. Caracterizată de o noblețe sufletească, de eleganță, de un vizibil spirit de abnegație, Elena s-a impus ca o prințesă mereu dornică să-i ajute și să-i sprijine pe ceilalți, punând adesea problemele celorlalți înaintea celor personale. Viața sa nu a fost nicidecum ușoară, dar nu a renunțat nici măcar în situațiile-limită la verticalitatea morală, la optimism, la doza de umor.

Prin aducerea laolaltă a pieselor din puzzle-ul existenței Elenei, Simona Preda furnizează o imagine veridică a evenimentelor surprinse, înfățișează cu obiectivitate raporturile dintre Elena și Carol și se străduiește (și reușește, zic eu!) să o aducă pe Elena mai aproape de inimile românilor de astăzi. Nu de alta, dar înainte de a pleca în exil în 1932, unul dintre cei care au escortat-o a făcut o afirmație cuprinzătoare: ,,Veți fi întotdeauna a noastră!”. Și da, astăzi, mai mult decât oricând, se cuvine să ne-o amintim pe Regina(-mamă) Elena, un simbol al curajului feminin, al femeii moderne, al monarhiei din România:

,,În România anilor 1920 este printre primele femei care naște cu analgezic, fumează, își conduce singură automobilul, apare la ceremonii purtând ochelari de vedere sau o regăsim preocupându-se de buna desfășurare a ritului ortodox în bisericile în care mergea. Va traversa cu demnitate și momentul divorțului. Și deși soarta i-a rezervat o perspectivă ceva mai complicată – cu exiluri, plecări, reîntoarceri, așteptări – în tăvălugul tuturor acestor schimbări o regăsim asumându-și cu mult curaj destinul”. 

Așadar, vă invit să citiți această carte foarte bine documentată, acompaniată de ilustrații încântătoare, necesară pentru a înțelege o perioadă din istoria contemporană a României, a regalității și, cel mai important, pentru a descoperi o personalitate nobilă… prin naștere și prin fapte!

Mulțumesc Editurii Corint pentru ocazia neprețuită de a o cunoaște mai bine pe cea care a fost Regina-mamă a României!

Volumul editat de Simona Preda poate fi achiziționat de pe site-ul edituracorint.ro sau din librăriile partenere!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s