,,O englezoaică într-un harem turcesc” de Grace Ellison

Grace Ellison, născută în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost jurnalistă pentru Daily Telegraph și sufragetă. A călătorit în Imperiul Otoman și a stat o vreme într-un harem turcesc. În urma acestei experiențe, în 1915, a publicat volumul ,,O englezoaică într-un harem turcesc”. 

Résultat de recherche d'images pour "grace ellison"

Ținând cont că sunt pasionat de lumea Orientului și, în principal, de cultura și istoria turcilor, am salutat traducerea și publicarea volumului ,,O englezoaică într-un harem turcesc” la Grupul Editorial Corint.

Am citit cu o deosebită plăcere această lucrare memorialistică ce poartă semnătura jurnalistei Grace Ellison, o scriere cât se poate de interesantă și la peste 100 de ani de la redactarea și publicarea ei în limba engleză și pe care vă invit să o descoperim împreună.

Despre ,,O englezoaica într-un harem turcesc”

E suficient să citești titlul ca să-ți dai seama cât de interesant este subiectul pe care îl anticipează și, într-adevăr, conținutul cărții se dovedește incitant și depășește orice așteptări. Cine ar fi crezut că un supus al Coroanei Britanice ar putea pătrunde în nepătrunsul harem turcesc? Aparent, o englezoaică nu a întâmpinat nicio dificultate în a se strecura în intimitatea căminului otoman, în a lua parte la viața de zi cu zi a turcoaicelor și în a-și face din Turcia (Imperiul Otoman) o a doua casă. Ceea ce ar părea drept un act nebunesc pentru unii nu constituie decât un prilej nemaipomenit de a cunoaște un popor, prin accesul la piatra sa de temelie: familia.

Publicată pentru prima dată în anul 1915, cartea de față adună laolaltă o serie de însemnări originale ale sufragetei Grace Ellison (scrise pentru Daily Telegraph) despre experiența sa în haremul unui aristocrat turc. Deși 1915 a reprezentat un an covârșitor și controversat pentru relațiile turco-britanice (în contextul Bătăliei de la Gallipoli), Ellison nu a căzut pradă prejudecăților și naționalismului, împărtășindu-și respectul și dragostea față de turci, analizându-i într-o lumină pozitivă și cât se poate de îngăduitoare.

Dar, mai exact, ce cuprinde această lucrare? În primul rând, Grace Ellison nu se sfiește să-și împărtășească impresiile despre vizita sa în marele Istanbul, povestind în detaliu programul zilnic al femeilor din harem, subliniind ospitalitatea turcească, căldura cu care prietenele sale turcoaice au tratat-o, farmecul de netăgăduit și monotonia conviețuirii cu acestea. Mai mult decât atât, englezoaica își asumă misiunea de a înlătura stereotipurile legate de haremul turcesc, de poligamie, de felul în care sunt tratate femeile, cartea devenind un manifest incredibil în favoarea turcoaicelor.

,,Grace Ellison se transpune, pur și simplu, în pielea unei femei orientale pentru a sesiza mai bine realitățile și pentru a înlătura prejudecățile și falsa înțelegere a modului de viață otoman. Nu a fost o încercare ușoară, mai ales că atunci, ca și astăzi, abordările superficiale deformau adevărul. Deși scrisă în 1915, prin valoarea mesajului, lucrarea lui Grace Ellison devine un arc peste timp, care ar putea fi la un moment dat cheia înțelegerii dramelor care se desfășoară în Orient”, mărturișește Călin Felezeu, cel care scrie prefața acestei lucrări.

Monografie, modernizare și emancipare 

Cel mai interesant aspect este, din punctul meu de vedere, monografia societății otomane pe care jurnalista britanică o realizează. Ea surprinde în culorii vii și tonuri pastelate relațiile dintre oameni, modul în care sunt percepuți și tratați oaspeții (odată ajuns în casa unui turc, se prea poate să rămâi acolo pentru o durată nederminată!), predispoziția celor mai înstăriți de a-i milui pe cei săraci, obliterarea oricăror diferențe de statut social în momentele de cumpănă, felul diferit de a interacționa cu prietenii (de exemplu, turcoaicele nu consideră necesar să le scrie amicelor lor, și asta pentru că relaționarea prin corespondență li se pare absolut inutilă! Distanța și lipsa comunicării nu le știrbesc nicidecum afecțiunea și prietenia!).

De asemenea, pe parcursul capitolelor, autoarea revelează evoluția societății turcești din 1913, în raport cu anul 1908, și modificările survenite în cei cinci ani scurși între cele două vizite pe malul Bosforului. Ceea ce frapează vizitatorul străin este lupta pentru emanciparea femeilor dusă, în principal, de bărbați în numele reprezentantelor sexului frumos, fapt ce intră în contradicție cu preconcepțiile occidentale referitoare la raporturile bărbat-femeie în societatea islamică. În ultimă instanță, femeia este o mare patrioată, iar îmbunățătirea condiției sale stă la baza progresului social:

,,Pentru femei, patriotismul are același fundament precum dăruirea pentru o cauză (ele au contribuit la lupta pentru cauză cu mult, mult mai mult decât își pot permite), dar patriotismul unei femei este mai complex decât acela al unui bărbat – este un amestec în care se regăsesc un minunat sentiment religios, cultul pios pentru tradiții și responsabilitatea de mame ale națiunii. Femeia este destinul bărbatului, iar turcoaica, din cauza lipsei de educație și a condiției sale limitate, nu a fost capabilă să dea țării bărbații de care are nevoie. Toate acestea au fost explicate în cadrul cuvântărilor. Recunoașterea tuturor neajunsurilor condiției sale înseamnă pentru femeia turcoaică începutul eliberării.”

 

,,O englezoaică într-un harem turcesc” se prezintă ca o lectură cât se poate de plăcută, menită să înlăture prejudecăți, să elogieze turcoaicele și procesul de modernizare al societății turce de la începutul secolului al XX-lea, dar și una care să introducă cititorul într-o lume nelipsită de farmec, de dansul dervișilor, de mireasma baclavalelor și de strălucirea mângâietoare a Bosforului. Vi-o recomand cu mare drag!

Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru prilejul de a face o incursiune în haremul turcesc, alături de Grace Ellison! 

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s