,,Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust” de Ștefania Dinu

Ștefania Dinu este, din anul 1994, muzeograf  în cadrul Muzeului Naţional Cotroceni şi, din decembrie 2016, director general adjunct (ştiinţific). Absolventă a Facultăţii de Istorie – Universitatea din Bucureşti, iar din anul 2007, doctor în istorie al aceleiaşi facultăţi, cu teza ,,Viaţa cotidiană la Curtea Regală a României (1914-1947)” publicată cu acelaşi titlu, în cursul anului 2011, la Editura Cartex. Coordonarea în colaborare cu dr. Liviu Brătescu – Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi – a volumului ,,Monarhia în România – O evaluare: Politică, memorie şi patrimoniu”, publicat la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2012.

În calitate de muzeograf a organizat pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni expoziţii de patrimoniu având ca subiect viaţa cotidiană la Curtea Regală a României, viața și activitatea unor personalități al căror nume este legat de ansamblul de la Cotroceni, alături de expoziții de fotodocumentare legate de aniversarea unor evenimente importante ale istoriei românilor. Ștefania Dinu este o prezenţă constantă în cadrul simpozioanelor, meselor rotunde şi dezbaterilor organizate de muzeele și instituțiile de învățământ din Bucureşti şi din ţară, dar şi în paginile volumelor şi revistelor de specialitate, prin articole şi studii având ca teme principale istoria regalității România și contribuția familiei regale la procesul de modernizare al societății românești.(Sursă)

Imagini pentru stefania dinu cotroceni
Sursă foto

Istoria regalității și, cu precădere, cea a monarhiei din România mă pasionează mult, numărându-se printre domeniile mele de interes și motiv pentru care am salutat cu entuziasm apariția volumului ,,Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust”, realizat de Ștefania Dinu și publicat în prestigioasa colecție ,,Istorie cu blazon”Editurii Corint.

Despre carte 

Probabil că fiecare dintre noi a folosit la un moment dat expresia ,,prânz regesc” și s-a întrebat: oare ce mănâncă regele în viața de zi cu zi ori cu prilejul unei sărbători? Că bucatele puse dinaintea sa erau/sunt la superlativ se subînțelege. Dar curiozitatea noastră persistă: ce mânca mai exact? câte feluri la o masă? în compania cui? ce veselă și tăcâmuri întrebuința?

Ștefania Dinu, autoarea cărții în discuție, reușește să ne răspundă la aceste întrebări și ne însoțește într-o incursiune fascinantă la Curtea Regală a României, în timpul celor patru regi (Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I). Pe parcursul călătoriei, cititorul descoperă ce anume serveau membrii familiei regale atât în cotidian, cât și cu ocazii speciale (Crăciun, Revelion, Paște, aniversări, banchete, dineuri, nunți) cu exemple concrete de meniuri, protocolul impus, atenția acordată anumitor detalii (precum grafica meniurilor), tabieturile monarhilor. Mai mult decât atât, periplul culinar oglindește schimbările în sânul Casei Regale, tendințele din epocă, întruchipând un unghi diferit din care este analizată istoria monarhiei din România, o perioadă pe care autoarea o trece în revistă pentru familiarizarea cititorului cu contextul politico-istoric, social, cultural.

Carol I (1866-1914) 

Carol I, primul rege al României, se remarca printr-o fire ceremonioasă și organizată, astfel încât și mesele din timpul domniei sale se caracterizau prin respectarea unui  program și a unor obiceiuri bine stabilite. Preparatele servite se inspirau din gastronomia occidentală și, cu precădere, din cea franceză, modelul cultural (și nu numai) al epocii. Din acest punct de vedere, Casa Regală a României nu se diferenția cu nimic de surorile sale europene.

Dintre meniurile aduse în discuție (de la nunți, aniversări, sărbători), îl voi reda pe cel pregătit în ajunul căsătoriei dintre Ferdinand, principele moștenitor al României, și Maria de Edinburgh, la Castelul Sigmaringen:

Potage Windsor/ Ciorbă Windsor

Tartelettes à la chasseur/ Tarte vânătorești

Turbot d’Ostende sauce Hollandaise/ Calcan de Ostende cu sos olandez

Selle de veau à la Piémontaise/ Spată de vită a la Piemontaise

Sauté de foie gras aux truffes/ Ficat de gâscă sotat cu trufe

Salade Bragation/ Salată Bragation

Pintades rôties. Salade. Compote/ Bibilici fripte. Salată. Compot

Artichauts à l’italienne/ Anghinare à l’italienne

Soufflé au chocolat/ Sufleu cu ciocolată 

Glace Nesselrode/ Înghețată Nesselrode

Pailletes/ Sărățele

(Sursă: Dinu Ștefania, Mese și meniuri regale, 2019, Editura Corint, p. 20-21)

Ferdinand I (1914-1927)

Odată ajuns rege, curtea lui Ferdinand a cunoscut o relaxare și o destindere, astfel încât la masă luau parte și membrii ai personalului palatului. Nu doar ceremonialul s-a redus, ci și numărul felurilor servite la o masă. În plus, Regina Maria a introdus tradiția britanică a five o’clock tea, dar la care regele nu participa.

De Crăciun, în 1925, de exemplu, s-au servit următoarele:

Silure à la Mirabeau/ Somn à la Mirabeau

Dinde Talleyrand/ Curcan Talleyrand

Salade/ Salată

Choux-fleurs au gratin/ Conopidă gratinată

Gelée de mandarines à la crème/ Jeleu de mandarine cu frișcă

Café/Cafea

Sursă: Dinu Ștefania, op.cit., p. 47

Carol al II-lea (1930-1940) și Mihai I (1940-1947) 

Spre deosebire de înaintașii lor, Carol al II-lea și fiul său Mihai, ambii născuți și crescuți în România, și-au manifestat preferința pentru mâncarea tradițional românească (cu influențe balcanice), mesele fiind adesea intime și mai puțin sofisticate.

Bineînțeles că nu au lipsit mesele de gală, precum cea în cinstea regelui Alexandru al Iugoslaviei și a reginei Maria (sora regelui Carol al II-lea) din ianuarie 1933. Cu acest prilej, s-au preparat:

Caviar cu blinii

Turte de ficat Monte-Carlo

Sărmăluțe cu smântână

Friptură de miel

Salată bucureșteană

Budincă cu ciocolată

Sărățele cu brânză

(Sursă: Dinu Ștefania, op.cit., p. 54)

Impresii

Personal, am îndrăgit această carte-album, pe care o consider o delectare pentru orice pasionat de istorie și de regalitate în general. Studiul, realizat de Ștefania Dinu și fundamentat pe numeroase documente de arhivă, memorii și lucrări, este însoțit de fotografii excepționale ce surprind la nivel imagistic modul în care se desfășurau mesele la Curtea Regală a României. Autoarea reconstituie atmosfera epocii și ne permite nouă, cititorilor, să pătrundem în intimitatea Familiei Regale sau să devenim martori ai unor evenimente semnificative din viața membrilor acesteia.

Vă recomand cu drag volumul de față, o lecție de istorie surprinzătoare și un memento al unei alte lumi, distinsă prin eleganță, fast și bun-gust!

 

Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru ocazia de a mă familiariza și delecta cu ,,mesele și meniurile” de la Curtea Regală a României!

Volumul ,,Mese și meniuri regale. Eleganță, fast și bun-gust” ce poartă semnătura Ștefaniei Dinu se poate achiziționa de pe site-ul Editurii Corint.

LECTURĂ PLĂCUTĂ! 🙂 

6 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s