,,Poveștile deosebiților” de Ransom Riggs

La începutul acestui an, am citit cel de-al treilea și ultimul volum al faimoasei trilogii ,,Miss Peregrine”, o poveste fermecătoare populată de copii deosebiți, ymbryne, de strigoi și suflete-pustii, nelipsită de aventură, suspans și lecții de viață. Mi-a părut nespus de rău să mă despart de personaje, de peripețiile lor, de surprizele ce ieșeau la iveală pe tot parcursul lecturii. Dacă ați citit trilogia, îmi împărtășiți, cu siguranță, sentimentele 🙂

Din fericire pentru noi, autorul Ransom Riggs a mai publicat o carte referitoare la universul din Miss Peregrine, iar Youngart (imprint al Grupului Editorial Art) a publicat-o destul de curând, făcându-ne o supriză mai mult decât plăcută. Am citit ,,Poveștile deosebiților” cu o deosebită plăcere (nu mă judecați pentru repetiție!) și a venit momentul să vă împărtășesc impresiile mele.

,,Poveștile deosebiților” completează seria ,,Miss Peregrine”, oferindu-ne informații prețioase despre universul copiilor deosebiți. Nu reprezintă o continuare, un sequel al trilogiei propriu-zise, ci constituie o antologie de basme din folclorul copiilor deosebiți, într-o ediție îngrijită și adnotată de protejatul domnișoarei Peregrine, Millard Nullings, băiatul invizibil.

Cele 10 povestioare cu caracter fantastic îi permit cititorului să se familiarizeze cu ideea de copii sau, mai degrabă, de oameni (ființe) deosebiți, înzestrați cu niște talente ieșite din comun, niște abilități de-a dreptul ciudate, adesea înfricoșătoare. Aceștia nu au avut niciodată parte de o existență liniștită, întrucât ceilalți oameni s-au temut de ceea ce nu-și puteau explica și i-au privit cu scepticism și pe deosebiți. Anumite talente erau imposibil de ascuns, astfel încât deosebiții ajungeau să fie izolați, urâți sau puteau avea parte de un sfârșit tragic…

Prin intermediul acestor istorisiri sunt transmise lecții referitoare la iubirea necondiționată, iertare, bunătate, toleranță, recunoștință, niște îndemnuri general valabile, niște mesaje ce continuă să rămână actuale. Transmise din generație în generație, adunate din întreaga lume, ele ne oferă informații despre istoria civilizației deosebiților și, în special, despre viețile unor personaje din care deosebiții de astăzi, dar și noi ceilalți ( cei ,,normali”) avem câte ceva de învățat.

„Aceste povești conțin mesaje sensibile și mobilizatoare: acceptă-te pe tine și pe ceilalți; bucură-te de diferențe și de ciudățenii și nu-ți pierde niciodată capacitatea de a te minuna.” Financial Times

Nu am de gând să vă prezint conținutul fiecărei povestiri în parte, pe care-l veți descoperi de unii singuri, ci mă voi opri asupra uneia dintre ele, care mi-a rămas întipărită în minte și la semnificația căreia am reflectat mult timp după lectură.

,,Cocobolo” surprinde povestea lui Zheng, fiul unui celebru explorator și marinar chinez. Părintele pe care îl idolatriza, pe care-l venera, a dispărut la un moment dat, în timp ce se afla în căutarea unei insule mitice, numită Cocobolo, mânat de glasul balenelor pe care se zvonește că l-ar fi înțeles. La maturitate, Zheng e convins că nu va repeta greșelile tatălui său, însă are în sânge dragostea pentru călătoriile pe mare și ajunge să audă chemarea balenelor și  pe cea a tatălui său. Pleacă în căutarea acestuia, dar descoperă că părintele său e o insulă, o insulă care nu rămâne prea mult timp în același loc, care se deplasează neîncetat. Tatăl său a devenit Cocobolo, o iluzie pentru oamenii normali, dar o realitate dureroasă pentru Zheng. Trupul său suferă și el modificări, tatăl său îl cheamă ca să i se alăture, ca să călătorească pe mare sub forma a doua insule, însă Zheng refuză, încearcă să-l evite, se îndepărtează de orice sursă de apă, în speranța că va scăpa. Din nefericire pentru el, nu-și poate schimba destinul, este nevoit să-l accepte și să se obișnuiască cu faptul că e diferit, că e un om deosebit…

Vă recomand să citiți ,,Poveștile deosebiților”,  o dovadă a talentului de povestitor al autorului, chiar dacă nu ați reușit să vă delectați cu trilogia lui Ransom Riggs! Aceste istorisiri vor reprezenta o lectură perfectă, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari…

,,Așadar, bucurați-vă de aceste Povești – în fața unui șemineu aprins într-o noapte friguroasă, de preferință cu urs-vârcolac la picioarele voastre -, dar nu uitați nici de caracterul lor sensibil și, dacă simțiți nevoia să le citiți cu voce tare (lucru pe care vi-l recomand), atunci asigurați-vă că publicul vostru e unul deosebit.”, după cum susține Millard Nullings.

Mulțumesc Editurii Youngart pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

,,Poveștile deosebiților” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, alături de multe alte titluri încântătoare.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Poveștile deosebiților

3 comentarii

Lasă un comentariu