,,Iubirile croitoresei” de Maria Duenas

 Maria Duenas, doctor în limba și literatura engleză, este profesoară la Universitatea din Murcia. Familia mamei sale a locuit în Protectoratul spaniol al Marocului, la Tetuan, locul unde se desfășoară cea mai mare parte a evenimentelor descrise în Iubirile croitoresei (Polirom, 2011, 2013), romanul său de debut, care s-a vândut în peste un milion de exemplare. La Editura Polirom i-au mai apărut romanele Ce avem și ce uităm (2013) și Cumpătarea (2016).

Imagini pentru maria duenas

Există cărți de care te îndrăgostești, pe care nu încetezi să le porți în suflet, la care te gândești adesea și, inevitabil, zâmbești. Pentru mine, o astfel de carte a fost și este ,,Iubirile croitoresei”. După ce am dat ultima pagină, după ce am conștientizat că s-a terminat nu am putut spune decât: WOW!

Mulțimea de emoții și de sentimente transmise de această poveste uimitoare continuă să nu-mi dea pace. Sunt fascinat, uimit, încântat, bucuros și, iarăși, fascinat. Am parcurs această carte într-o perioadă relativ lungă de timp, am savurat-o pagină cu pagină, capitol cu capitol, am profitat de momentele plăcute pe care mi le-a oferit neîncetat…

Ce aș putea spune despre ,,Iubirile croitoresei”?

1.M-am îndrăgostit de stilul Mariei Duenas, de scriitura sa complexă și fermecătoare. Pentru unii este, cu siguranță, extrem de plictisitoare, dar pentru mine a fost magică. Descrierile realizate cu o deosebită măiestrie reușesc să ne ofere o imagine de ansamblu asupra evenimentelor evocate și ne permit să călătorim pe alte meleaguri, în vremuri apuse…

2.Este un roman de ficțiune bazat pe adevăr istoric, ilustrând perfect situația Spaniei, a Marocului aflat sub Protectorat spaniol și nu numai, în anii ’30-’40 ai secolului anterior. Pentru mine a reprezentat un deliciu prilejul de a mă plimba, rând pe rând, prin Madrid, Tanger, Tetuan, Lisabona și, implicit, de a înțelege viața oamenilor din acele vremuri deloc pașnice.

3.Această carte este, fără îndoială, un thriller de toată frumusețea, îmbinând viața de croitoreasă cu cea de spion sub acoperire și din care nu lipsesc aventura la cele mai înalte cote, adrenalina și suspansul. Pe tot parcursul lecturii, cititorul stă cu inima la gură, nerăbdător, curios, nesigur de turnura pe care o vor lua evenimentele. Situațiile-limită, momentele în care avem impresia că totul s-a sfârșit, că nu există nicio cale de scăpare, condimentează povestea scrisă atât de bine și de convingător.

4. Personajele sunt extrem de bine prezentate, înfățișate în lumini și umbre, cu bune și cu rele. Inclusiv personajul principal reprezintă un amestec complicat de calități și defecte, o dovadă a autenticității și verosimilității caracterului uman, o sugestie a generalizării și, nicidecum, a satirizării tipologiilor inspirate din viața de zi cu zi.

5.Per ansamblu, ,,Iubirile croitoresei” devine, din punctul meu de vedere, o bijuterie neprețuită pentru cel care o citește și o înțelege, o carte, cu adevărat, bună, perfectă pentru zilele însorite de vară, dar și pentru cele marcate de gerul năprasnic al iernii. (Pentru câteva ore vom uita de vremea de afară și ne vom încălzi numai imaginându-ne clima din bazinul Mediteranei 😀 )

Imagini pentru el tiempo entre costuras sira

Despre ce este vorba în romanul Mariei Duenas?

Dacă mă credeți, aș fi în stare să vă povestesc întreg romanul, aș scrie pagini întregi despre această carte și tot ar mai rămâne ceva de scris, de povestit, însă nu vreau să vă răpesc din farmecul lecturii. Astfel, mă voi limita la o scurtă prezentare a subiectului care, sper eu, vă va atrage atenția.

Protagonista este Sira Quiroga, o tânără din Madrid, crescută de o mamă singură (senora Dolores) și care nu a avut șansa de a studia, petrecându-și anii copilăriei și, mai apoi, ai adolescenței în atelierul de croitorie al donei Manuela. Din nefericire, în anul 1936 a început războiul civil spaniol, iar situația economică a fost și ea afectată. Drept urmare, cele două, mamă și fiică, au devenit șomere. Totuși, situația lor nu a rămas fără soluție. Sira l-a cunoscut pe Ignacio, cu care urma să se căsătorească și să ducă o viață modestă, mai mult decât acceptabilă în acele timpuri…

Imagini pentru el tiempo entre costuras

La un moment dat, îl cunoaște pe Ramiro, un bărbat cuceritor, în ale cărui mreje se lasă prinsă și pentru care renunță la tot. La Ignacio, la posibila sa carieră de funcționară, la viața monotonă de odinioară. Sira își întâlnește tatăl, un om de afaceri prosper, de la care primește o moștenire sub forma unei mari sume de bani și a unor bijuterii de familie extrem de valoroase. Fiind prea fascinată de Ramiro, de pasiunea și de atracția dintre ei, Sira nu-și dă seama că este păcălită. Acceptă să călătorească în Tangerul marocan, oraș internațional pe atunci, și petrece mult timp într-un hotel de lux, cu petreceri, voie bună, iubire… până când este lăsată însărcinată și lefteră de bărbatul ce se face nevăzut.

Pierde copilul și ajunge la Tetuan, parte a Protectoratului spaniol. Situația sa nu este deloc una fericită.  A rămas singură în acest loc departe de casă, îi este imposibil să revină la Madrid din cauza războiului care a luat amploare și, pe deasupra, trebuie să plătească datoria imensă pe care o are față de Hotelul Continental. Așa pornește ea, în zorii celui de-Al Doilea Război Mondial, într-o aventură uimitoare, o aventură care începe cu deschiderea celui mai profesionist atelier de haute couture din nordul Africii.

Până apucă să se dezmeticească, Sira devine o croitoreasă faimoasă, dar și un spion ce are drept misiune împiedicarea angrenării Spaniei în conflagrația mondială alături de Hitler. Intră în contact cu personaje-cheie ale epocii, precum Înaltul Comisar Beigbeder, Rosalinda Fox (personaje reale), se îndrăgostește. Joacă periculos, își riscă viața, însă va merita? Care va fi deznodământul acestei istorii?

Imagini pentru el tiempo entre costuras

Sper că am reușit să vă ispitesc. Eu vă recomand din toată inima ,,Iubirile croitoresei”! Vă invit s-o citiți în tihnă, să vă bucurați de toată aventura Sirei și de zbuciumul neîncetat pe care aceasta îl înfruntă, de atmosfera acelor vremuri, de frumusețea meseriei de croitor și de importanța celei de spion.

  După această carte s-a realizat și un serial de treisprezece episoade, intitulat ,,El tiempo entre costuras”, pe care, personal, abia aștept să-l vizionez! 

  Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru șansa neprețuită de a citi această carte excepțională! ,,Iubirile croitoresei” poate fi procurată de pe site-ul librăriei, alături de alte titluri ce poartă semnătura Mariei Duenas.

      LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru iubirile croitoresei

9 comentarii

  1. Am citit, la un moment-dat un preview al cărții… nu știu de ce mi se păruse cam greoi, dar poate se mai dezmorțește pe parcurs. M-ai făcut să vreau să îi mai dau o șansă.

Lasă un comentariu