,,Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes

Această carte e deja celebră, foarte multe persoane din lumea întreagă au citit-o sau își doresc din tot sufletul s-o citească. Are și o ecranizare, cu tot atâta succes, ce te invită să descoperi frumoasa poveste ce a luat naștere din condeiul lui Jojo Moyes. La început am fost tentat să nu acord atenție acestui titlu, căci părea ceva extrem de siropos și, cu siguranță, nu pe gustul meu. Totuși i-am acordat o șansă, gândindu-mă că, cine știe, poate îmi va plăcea. Acum, după ce am citit-o pe nerăsuflate, nu pot să zic decât că aș fi pierdut foarte mult din cauza preconcepțiilor greșite.

A întrecut orice așteptări, a fost o lectură încântătoare, fără exces de romance, având la bază o situație cât se poate de realistă. Am savurat-o la propriu și singurul lucru la care mă gândesc acum e că: VREAU VOLUMUL 2 CÂT MAI CURÂND! Pe bună dreptate i se face atâta publicitate, căci merită să fie citită și răscitită de oricine, fără excepție.

„O narațiune ingenioasă, cu personaje încântătoare. O poveste dulce-amăruie despre dragoste și renunțare. O lectură extraordinară.” Daily Mail

Personajul principal este Louise Clark. Are douăzeci și șase de ani și până acum nu și-a descoperit vocația, crescând în umbra unei surori atotștiutoare. Locuiește în continuare cu părinții săi, cu sora și fiul acesteia într-un orășel turistic englez. Lucrează la o cafenea, îi place ceea ce face, se simte bine în mijlocul atâtor oameni, martoră a vieților lor schimbătoare. Are un iubit ahtiat după sport și un corp de invidiat. O tânără cât se poate de normală. Totul până când își pierde slujba de la Buttered Bun.

Pentru moment se simte confuză, nu știe ce va face mai departe. Unde va lucra? Va găsi o slujbă care să-i permită să-și susțină financiar familia aflată într-o perioadă dificilă? Își caută de lucru, însă orașul natal nu îi oferă prea multe oportunități, niciuna care s-o mulțumească. Are un dram de noroc însă și găsește o ofertă foarte bine plătită, dar în privința căreia este destul de sceptică la început. Nevoia de bani o determină să accepte și așa ajunge să lucreze pentru o familie extrem de bogată.

,,Și atunci am făcut singurul lucru care mi-a trecut prin cap. M-am aplecat peste el și mi-am lipit buzele de ale lui. Inițial, el ezită, dar în cele din urmă îmi răspunse la sărut. Pentru o clipă, am uitat tot – cele un milion de motive pentru care n-ar fi trebuit să fac asta, temerile mele, pentru ce ne aflam acolo. L-am sărutat, inspirându-i mirosul pielii, simțindu-i părul moale sub degete, și, când el mă sărută, toate gândurile mi se risipiră, și am rămas doar noi doi, eu și Will, pe o insulă în mijlocul oceanului, sub o mie de stele care sclipeau pe cer.”

Familia Traynor are, din păcate, un fiu pentru care viața nu pare să mai merite a fi trăită. Will, în vârstă de 35 de ani, a fost un mare om de afaceri, pasionat de călătorii și sportul extreme. Viața pe care oricine i-ar fi invidiat-o s-a schimbat definitiv după accidentul de motocicletă pe care l-a avut. Acum este tetraplegic, nu se poate deplasa decât în scaun cu rotile, nu poate mâncă, bea de unul singur, lucruri extrem de firești și banale pentu noi ceilalți.

Sarcina lui Lou este aceea de a-i fi alături întreaga zi, înveselindu-l, ținându-i companie și, mai ales, avându-l sub supraveghere. Inițial, îi este extrem de dificil, Will pare un nesuferit și are o atitudine ce o rănește. Dar treptat cei doi se împrietenesc, Lou îl face să zâmbească, să râdă, iar timpul petrecut împreună nu pare să mai treacă la fel de greu. Tânăra se schimbă, își dă seama că Patrick nu e tocmai bărbatul cu care i-ar plăcea să-și petreacă restul vieții. Will o ajută să se descopere, să se cunoască mai bine pe ea însăși și încearcă să-i insufle dorința de a se autodepăși.

,,În cele din urmă, m-am răsucit pe o parte, cu spatele către mare, și l-am privit pe Will.El își mișcă puțin capul ca să-mi întoarcă privirea în lumina slabă, și am simțit că îmi spune același lucru. ”Va fi bine”. Pentru prima oară în viață am încercat să nu mă mai gândesc la viitor. Am încercat doar să trăiesc, să las, pur și simplu, senzațiile acelei seri să mă străbată. Nu pot spune cât de mult am rămas amândoi așa, sorbindu-ne din ochi unul pe celălalt…”

La un moment dat, Lou află un fapt îngrozitor. La sfârșitul celor 6 luni prevăzute în contractul ei de muncă Will se va duce, în ciuda rugăminților familiei sale, la un spital din Elveția pentru a-și curma zilele într-o manieră LEGALĂ. Asta o însuflețește pe Lou să lupte pentru ca Will să redescopere frumusețea vieții și să renască în el dorința de a trăi.

Va încerca din răsputeri să facă asta, îl va scoate din casă, își va dedica aproape tot timpul pentru îndeplinirea acestui scop nobil. Timp în care se va apropia din ce în ce mai mult de el, întrucât o poveste de dragoste se înfiripă atunci când te aștepți mai puțin. Va reuși Lou să-l convingă pe Will să renunțe la planul său morbid? Vor putea trăi fericiți până la adânci bătrâneți? Deși mulți au dezvăluit finalul, eu doresc să păstrez suspansul. Un final oricât de fericit sau de trist ar fi e mult mai plăcut atunci când îl descoperi de unul singur.

,,M-am întins pe pat și m-am gândit la Will. La furia și la tristețea lui. La ce-mi spusese mama lui – că eram unul dintre puținii oameni capabili să ajungă la sufletul lui. M-am gândit la pielea caldă, la părul și mâinile moi ale unui om viu, un om care era mult mai inteligent și mai amuzant decât aveam eu să fiu vreodată și care totuși nu putea concepe alt viitor decât distrugerea propriei vieți. Într-un sfârșit, cu capul afundat în pernă, am plâns, fiindcă, brusc, viața mea mi s-a părut mai neagră și mai complicată decât mi-aș fi imaginat-o vreodată. Mi-am dorit atunci să mă întorc înapoi în timp, la momentul când cea mai mare grijă a mea era dacă eu și Frank comandasem suficiente brioșe pentru cafea.”

Nu cred că mai e nevoie să adaug ceva. Dacă nu ați citit până acum ,,Înainte să te cunosc”, nu mai amânați! Sunt sigur că vă va cuceri și că veți trăi la intensitate maximă cele scrise, ca și mine de altfel. Veți râde și veți plânge alături de personaje, veți descoperi o poveste verosimilă din care veți învăța lecția iubirii necondiționate și a sacrificiului pentru persoana iubită. Citiți opera măiestrită a lui Jojo Moyes și lăsați-vă inima liberă! Să simtă, să bată mai tare, să iubească…

Mulțumesc Editurii Litera pentru șansa de a citi acest roman excepțional! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

      LECTURĂ PLĂCUTĂ!

8 comentarii

  1. Vaii. Deși nu mă simt chiar atât de atrasă de cartea asta (nu știu exact de ce, căci mie îmi plac și cărțile puțin mai romantice), când văd atâtea păreri bune, devin din ce în ce mai curioasă. Majoritatea am observat că pleacă cu anumite prejudecăți, ca mai apoi să spună că au citit-o pe nerăsuflate și că a fost frumoasă. Clar trebuie s-o încerc și eu! Mulțumim pentru recenzie și spor la citit! *.*

    P.S. Te-am nominalizat la un tag: http://thoughts-about-books.blogspot.ro/2016/12/all-i-want-for-christmas-book-tag.html

Lasă un comentariu