,,Ultima romantică” de Hannah Pakula

HANNAH PAKULA este o autoare specializată în biografii. A studiat la Wellesley College, la Sorbona și la Southern Meth-odist University. A scris recenzii literare pentru Los Angeles Times și New York Times; a semnat volumele An Uncommon Woman: The Empress Frederick şi The Last Empress: Mad-ame Chiang Kai-shek and the Birth of Modern China.

Hannah Pakula, care a studiat literatura comparată, și-a întâlnit personajul încă din anii liceului, trebuind să traducă un poem despre regina Maria. Apoi, în 1975, o descriere citită într-un roman a îmboldit-o să meargă și mai departe. Atunci și-a dat seama că e nevoie de o biografie deopotrivă acurată și atrăgătoare. A fost începutul unui crescendo pe care faimosul regizor Alan J. Pakula l-a descris astfel: „Pe măsură ce Hannah afla tot mai multe lucruri despre Maria — cum s-a transformat dintr-o naivă prințesă într-o adevărată forță politică a țării sale — și soția mea se descoperea ca scriitor și ca istoric.“

Imagini pentru hannah pakula
Sursă: gettyimages

Regina Maria este, fără îndoială, o personalitate remarcabilă, extrem de complexă, fără de care istoria modernă a României nu ar fi fost nicidecum aceeași. Personal, o admir nespus pe Majestatea Sa, motiv pentru care citesc cât mai multe lucrări referitoare la viața și la activitatea sa, dorindu-mi să o cunosc mai bine, să o înțeleg cât de puțin, să pot învăța ceva din experiența sa uimitoare.

La urma urmei, rolul istoriei, obiectivul pentru care aceasta este studiată îl reprezintă posibilitatea de a descoperi și percepe trecutul și de a urma anumite modele.

Despre Regina Maria aflăm mai multe citindu-i miile de pagini de jurnal/ însemnări zilnice, corespondența cu membrii familiei și cu prietenii dragi, dar și lecturând scrierile unor oameni pentru care viața reginei a reprezentat o reală sursă de inspirație. Printre volumele ce abordează acest subiect se numără și biografia realizată de Hannah Pakula, intitulată sugestiv ,,Ultima romantică”, publicată pentru prima oară în engleză în 1984, iar acum într-o ediție nouă în limba română la Curtea Veche Publishing.

Am parcurs cu o deosebită plăcere această biografie, deși stufoasă, de aproximativ 500 de pagini (cu font mic). Autoarea ne oferă informații de calitate, bazate pe documente atent studiate și interpretate, și te face curios, dornic să afli și mai multe despre regina, femeia, artista întruchipate de Maria a României.

În prima parte a cărții, cititorul are ocazia de a se familiariza cu ,,afacerile” matrimoniale pe care Curțile Regale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea le puneau la cale. Totodată, suntem martori ai mariajului, nu tocmai dezirabil, dintre Alfred – duce de Edinburgh, prinț de Saxa-Coburg și Gotha – și Maria Alexandrovna – Mare Ducesă a Rusiei, ducesă de Edinburgh, cei care aveau să-i devină părinți Mariei de Edinburgh.

Partea a doua ne oferă o incursiune în copilăria Reginei Maria, până la momentul căsătoriei cu Ferdinand, Principele Moștenitor al Regatului României. Partea a treia o înfățișează pe Maria în ipostaza de principesă moștenitoare, aflată sub autoritatea regelui Carol și a reginei Elisabeta, cu încercările sale de a se acomoda în țara adoptivă, departe de Anglia victoriană.

Partea a patra este cea mai lungă și cea mai interesantă, în ceea ce mă privește, întrucât surprinde perioada cea mai frumoasă, grea, incredibilă din existența reginei. Primul Război Mondial a marcat Europa și, implicit, România, o țară mică, aflată la intersecția sferelor de interes ale Marilor Puteri, un stat pus în dificultate de necesitatea alegerii unei tabere. Regina Maria se număra printre susținătorii cei mai fervenți ai Antantei, căreia i s-a alăturat și România în cele din urmă.

În cei patru ani de război, Regina Maria a înfruntat multe. A plecat în exil la Iași, a fost nelipsită de pe câmpurile de luptă, din spitalele cu răniți, din mijlocul oamenilor suferinzi, neajutorați. Misiunea sa vitală a început după război, când a decis să călătorească la Paris,  la Londra, în vederea recunoașterii Marii Uniri de către puterile occidentale, militând pentru România Mare, pentru ajutorarea românilor, victime ale unei conflagrații de mari proporții.

Partea a cincea – cea din urmă – o prezintă pe Regina-Mamă Maria, exclusă pe cât posibil de la viața politică a regatului, mult mai matură și decisă să profite de ultimii ani…

Despre Regina Maria se poate spune că a fost, într-adevăr, o romantică. Regina noastră a iubit întreaga sa viață: natura, marea, caii, reședințele amenajate în stilul său propriu, florile – cu precădere, crinul Maicii Domnului -, arta, cuvintele, culorile, teatrul și nu doar atât. Maria a fost o mamă iubitoare, o prietenă și o soră neprețuită, o regină a tuturor românilor. Poate că nu l-a iubit pe Ferdinand așa cum s-ar fi cuvenit, însă inima sa a bătut întotdeauna mai tare în prezența unor personaje masculine pe care le-a admirat…

Condeiul lui Hannah Pakula ne oferă o perspectivă cât se poate de realistă în ceea ce o privește pe Regina Maria, înfățișată cu calități și defecte, umanizată. În jurul numelui său s-a creat un mit, o legendă, susținută, mai ales, de caracterul ei pur uman, frumos, perfect datorită imperfecțiunii sale…

Vă invit să citiți această carte, să o descoperiți pe ultima romantică! Fie că sunteți pasionați de istorie, fie doar simpli cititori dornici să-și lărgească orizontul de cunoaștere, volumul autoarei de origine americană reprezintă o lectură de excepție, o modalitate de a ne cunoaște mai bine istoria națională…

Părerile criticilor:

  • ,,Ultima romantică este povestea regalității luate de valurile crude ale secolului al XX-lea, Hannah Pakula combină erudiția cu eleganța narativă într-o fascinantă redare a unei vieți pline de iluzie, dramă și patos.” Arthur M. Schlesinger, Jr. – istoric și om politic american
  • ,,Hannah Pakula are un stil clar, precis, încărcat de spirit. Regina Maria este una dintre acele personalități fascinante care marchează trecerea de la secolul al XIX-lea la secolul al XX-lea, legând lumea de dinaintea Primului Război Mondial de cea care i-a urmat. Hannah Pakula recreează lumea reginei Maria și dovedește că aceasta a fost o personalitate a istoriei cu totul ieșită din comun.” Robert K. Massie – istoric, laureat al Premiului Pulitzer

Le mulțumesc prietenilor mei de la târgulcărții.ro/libmag.ro pentru șansa de a o descoperi pe cea din urmă romantică 🙂 

Biografia realizată de Hannah Pakula poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online, la un preț extrem de avantajos!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru ultima romantica

6 comentarii

Lasă un comentariu